Patrick de Zeeuw en Marc Wesselink, beiden betrokken bij het accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam, doen om de beurt verslag van hun ervaringen met tech starters. Marc Wesselink vertelt waarom startups engelen nodig hebben.

Door Marc Wesselink

NFC & Contactless Interactions is inmiddels achter de rug en tien bedrijven zijn drie maanden lang volledig gefocust bezig geweest met de validatie van hun idee, draaien van pilots bij klanten, valideren van hun verdienmodel en het klaarstomen van hun pitch.

Voor mij altijd een bijzonder moment omdat ik alle startups zes maanden geleden voor het eerst heb zien pitchen met wat toen vaak nog een idee was of een niet gevalideerde demo.

Wat is het dan bijzonder hoeveel een team van drie tot vijf man in een drie maanden durend accelerator-programma kan bereiken. Founders sturen hun vrouw en kinderen naar de schoonouders, sluiten zich op in een appartement, slapen/eten/douchen met elkaar om maar zoveel mogelijk de nadruk te leggen op één ding: Hoe valideer ik mijn assumpties bij zoveel mogelijk klanten die binnen mijn doelgroep vallen.

Het resultaat mocht er zijn: zeven startups hadden al enige vorm van investering opgehaald (waaronder crowdfunding), een ongekend aantal. We mogen dan ook trots zijn op het Nederlandse investeringsklimaat. De teams kwamen uit Canada, USA, Frankrijk, België, Duitsland, Italië en Nederland en toch zijn onze veelal Nederlandse investeerders bereid om kapitaal te verschaffen aan deze ondernemers, maar dat kan veel beter!

Angel investors

Deze angel investors investeren bedragen tussen de 50-250K en  worden de nieuwe VC’s genoemd. Angel List in Amerika was een goed begin, maar in Europa is f6s.com behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Dit is een platform dat wij gebruiken om alle inschrijvingen van startups te managen. Voor het aankomend programma zijn dit er meer dan zeshonderd.

Op dit platform staan meer dan 40.000 startups en zijn inmiddels al een paar duizend startups door angels gefinancierd, het merendeel grensoverschrijdend. Waar vroeger angels alleen maar naast de deur wilden investeren, gaat men nu met liefde over de grens. Voorwaarde is wel dat ze een persoonlijke band hebben met de oprichters en daar is een accelerator-programma uitermate geschikt voor.

Tijdens de drie maanden leer je het team kennen, zie je hoe ze werken met hun klanten, met elkaar en met de directe omgeving. Als de samenwerking bevalt dan kun je besluiten om in ze te investeren. Steeds meer angels melden zich om die reden bij ons programma aan als mentor.

Aangezien het door de cloud veel goedkoper is geworden om een bedrijf te starten, kun je als angel al veel betekenen met 25-50K investering. We kunnen in Nederland wat dat betreft nog genoeg tech-startups gebruiken.

Internationale startups

Ik las net een prachtige blog van Robert Verwaayen over de Nederlandse tech startup scene en wat we moeten doen om gericht internationale startups aan ons te binden.

Klaas Knot van De Nederlandse Bank verwoordde het tijdens zijn speech op Demo day in het ABN Amro-hoofdkantoor met verve: Startups: begin vanuit Nederland. Vanuit ons land kun je de hele wereld veroveren en blijf je toch in de nummer-2-stad van de wereld wonen.

We hebben echter meer angel investors nodig die investeren in startups. Het is niet alleen rendement waar het om draait, je hebt er gegarandeerd meer lol van dan van je bankrekening.

Patrick de Zeeuw is initiatiefnemer van het startup accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichter van Startupbootcamp Global. Hij is tevens auteur van het (e)boek I'm Hungry, Starten, Accelereren en Innoveren. Marc Wesselink is directeur van de alumni van Startupbootcamp Amsterdam en serial ondernemer.