Sociale media en de gemeenteraadsverkiezingen? Je leert je pappenheimers wel kennen.

Door Walther Ploos van Amstel

Veel lokale politici kwetterden er lustig op los op Twitter de laatste weken. In maximaal 140 lettertekens deelden ze hun zielenroerselen met hun volgers. 

Ontelbare losse flodders, geen enkele nuance, zonder enige zorgvuldige analyse, niet onderbouwd met kloppende feiten en niet gehinderd door communicatieve vaardigheden. Ik vraag me af of ze hun eigen verkiezingsprogramma's wel hadden gelezen.

Onder de gordel

De politieke partijen doen op sociale media overigens niet voor elkaar onder. Van dieprood tot oerconservatief pingpongen ze met plaagstootjes, non-argumenten en jij-bakken.

De meeste tweets lijken er vooral op gericht de andere kandidaten net onder de gordel te raken. Een volger reageerde op de zoveelste onbegrijpelijke tweet van een kandidaat met: "Als kiezer ben ik nieuwsgierig naar jullie inhoud, niet naar andermans falen. Ga eens verder dan dit name and shame!".

Wat moet ik als kiezer met al die tweets? Geen idee! Ik herken op de sociale media in elk geval geen duidelijke visie of partijlijn meer. Ik ben verward.

Visie

Op doordachte oplossingen voor de echte lokale problemen heb ik nog geen enkele twitteraar kunnen betrappen. Dat is slecht voor hun imago en het beeld dat de kiezer krijgt van hun partij. 

Sociale media hadden de kiezers en de politici juist dichter bij elkaar moeten brengen. Maar zoals politici er nu mee omgaan, maakt dit de afstand tegenover de kiezers eigenlijk maar groter. 

Ik herken de partij waar ik dertig jaar op heb gestemd niet meer terug op de sociale media. Treurig dieptepunt was een advies voor iedereen die geen werk heeft of zijn baan straks verliest: "Er maar één weg: bedenk iets en ga het doen". 

Maar ook werd ik moe van de tweets over D66 en een afspraakje via seksdatingsites, over een raadslid van GroenLinks dat dreigde de katten van de buren te kruisigen en over niet integere VVD'ers.

Regie

Van de mooie, door communicatiespecialisten, gepolijste verkiezingsprogramma's bleef op Twitter niets over. Zo weinig dat ik vandaag zelfs ga stemmen op een andere partij dan ik eerst van plan was.
 
Eigenlijk waren die tweets misschien zo gek nog niet. Mijn ogen zijn geopend. Ik heb de politici beter leren kennen. En dat was geen prettige ervaring. 

Nog meer toeristen, nog meer vastgoedmaffia, nog meer 24-uurshoreca, nog meer winkels en vooral veel parkeren voor je eigen deur. Maar ik las geen antwoorden op de grote vragen die er echt toe doen; over de zorg, wonen, welzijn en werk. 

Ik pleit zeker niet voor een Twitterstop voor lokale politici. Wel ik heb ik een kort advies aan de lijsttrekkers van de lokale partijen: volgende keer een beetje meer regie graag.

Walther Ploos van Amstel is docent logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en supply chain expert bij TNO Mobiliteit en Logistiek. Volg Walther ook op Twitter.com/Delaatstemeter.