Deze week is de nationale Week van het geld waarin de omgang met geld centraal staat. Het doel van deze week is om jongeren te leren omgaan met geld.

Door Olaf Rutten

Door al jong financieel bewust te zijn, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!

Maar hoe zit dat eigenlijk met ondernemers, hoe volwassen gaan zij eigenlijk met geld om? Met de waardering van geld gaat nog veel mis, onbewust financieel gedrag maakt ons graaiers, macho’s of krenten en brengt ons soms tot de afgrond. Een analyse.                                                                                                                     

Overtuiging

Al op jonge leeftijd krijgen we te maken met overtuigingen van onze opvoeders op het gebied van geld. Enkele voorbeelden:

- "Geld maakt niet gelukkig." Alsof geen geld hebben wel gelukkig maakt, onbewust kunnen we hieraan koppelen dat het hebben van geld ons ongelukkig maakt. Hoe zit dat bij jou?

- "Geld is het slijk der aarde", komt voort uit een negatieve visie op geld vanuit veel religies waaronder het christendom. Religieuzen zoals bijvoorbeeld Franciscus, de inspiratiebron van de huidige paus, leefde in totale armoede omdat hij materiële zaken rigoureus afwees.

Deze visie kan onbewust nog altijd invloed op ons hebben. Onbewust kan er een stemmetje in ons zijn dat zegt dat geld verdienen slecht is, hierdoor kunnen we onze capaciteit om geld te verdienen gaan saboteren.

- "Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje." Je kunt nooit boven de stand komen waarin je geboren bent. Arm geboren, zal wel altijd arm blijven.

In mijn praktijk kom ik nogal eens tegen dat ondernemers uit de lagere sociale klasse moeilijk hun verdiende geld kunnen vasthouden. Hun verdiende geld wordt weer snel verspild aan onnodige hoge investeringen of aan dure privé-uitgaven.

- "Geld stinkt of stinkend rijk zijn", hier is weinig aan toe te voegen. De realiteit is dat stinken en geld weinig met elkaar te maken hebben. Ja, het is zo dat rijke mensen soms dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Veel geld bezitten, vraagt ook veel verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid

Voor een ondernemer is het broodnodig om verantwoord met geld om te gaan. Het ene jaar kun je een miljoen verdienen en het andere jaar wellicht interen op je vermogen of veel geld nodig hebben voor investeringen.

Volgens Van Dale betekent verantwoordelijkheid:  "de verplichting om toegewezen taken met een maximum aan praktische effectiviteit en efficiëntie uit te voeren".

De taak van een ondernemer is om zorg te dragen voor de continuïteit van zijn bedrijf. Een volwassen relatie met geld is hierbij essentieel, geld kunnen ontvangen, geld kunnen beheren en geld kunnen uitgeven als dat nodig is.

Winstgevend

Het klinkt zo simpel maar de realiteit is dat veel ondernemers hun gedrag gaan veranderen als geld het thema wordt. Het is van groot belang dat iedere ondernemer, net als de jongeren in de week van het geld, bij zichzelf onderzoekt wat zijn relatie is met geld.

Weten van jezelf welke automatische patroontjes er om de hoek komen kijken bij de aanwezigheid van (veel) geld is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van iedere ondernemer. Hier verantwoordelijkheid voor nemen is gegarandeerd zeer winstgevend.

Olaf Rutten is directeur van SharpenYourBusiness en hoofddocent intuïtief & ondernemend leiderschap bij Avans+. Olaf is o.a. auteur van het boek 'Minder werken, meer verdienen'.