Nee, het gaat hier natuurlijk niet over het wereldberoemde klassieke boek dat de Russische schrijver Lev Tolstoj in de negentiende eeuw schreef over de oorlogen tussen het toenmalige Rusland en het Frankrijk onder Napoleon.

Door Martine Hafkamp

Hoewel, er zijn natuurlijk wel enkele parallellen te trekken tussen de toenmalige heerser Napoleon en de huidige generaal van dienst, Poetin.

De beurzen reageerden aan het begin van de week kortstondig zeer nerveus op het, zo kort na de Olympische Spelen in Sotsji, dreigende wapengekletter in de Oekraïne.

Hier deed Poetin zijn best om, in de geest van Napoleon de Krim in de Russische invloedsfeer te houden. Slechts enkele dagen later sloten de Russische machthebbers op de Krim zich per decreet bij Rusland aan.

Ingrijpende gebeurtenissen

In dat licht is het, zoals CNN Money deed, wel aardig om door de tijd heen aantal ingrijpende gebeurtenissen de revue te laten passeren en te zien hoe Amerikaanse beleggers daarop reageerden.

Zo stond de Dow Jones een week na de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 slechts 1,72 procent lager. Dit ondanks het feit dat het natuurlijk een zeer ingrijpende gebeurtenis was in de Amerikaanse geschiedenis, want feitelijk werden door deze aanval de Verenigde Staten daadwerkelijk de Tweede Wereldoorlog ingetrokken.

Een jaar later, in december 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog dus, stond de Dow zelfs hoger dan ten tijde van de aanslag op Pearl Harbor het geval was.

Koreaanse Oorlog

Ten tijde van de Koreaanse Oorlog, we schrijven juli 1950, verloor de Dow Jones in de drie weken voorafgaand aan het uitbreken van deze oorlog weliswaar 12 procent, maar een maand na het begin van het wapengekletter stond de Dow Jones al 9,1 procent hoger. Na zes maanden waren de koerswinsten gemiddeld genomen zelfs opgelopen tot ruim 19 procent.

Een week na de moord op president John F. Kennedy, die zoals bekend op 22 november 1963 in Dallas werd doodgeschoten, stond, hoe luguber wellicht ook, de Dow Jones ongeveer 5,5 procent hoger.

Voorafgaand aan het uitbreken van de Golfoorlog in januari 1991, daalde de Dow Jones met meer dan 4 procent. Maar, wat blijkt, een week later stond de index alweer 4 procent hoger. Deze opgaande lijn werd voortgezet met waardestijgingen van 17 procent na één maand en 18,7 procent een half jaar na dato.

Ten tijde van Enduring Freedom, de inval in Afghanistan  op 7 oktober 2001, had het daadwerkelijke militaire treffen eveneens een louterend effect op de beurskoersen. De Dow Jones stond drie maanden na de inval 13 procent hoger en was na zes maanden zelfs 17 procent in waarde aangedikt.

Invasie in Irak

Op 20 maart 2003 vond de invasie in Irak plaats. De Coalition of the Willing slaagt erin Saddam Hoessein te verdrijven. Na drie en zes maanden noteert de Dow Jones respectievelijk 9,4 en 13,3 procent hoger.

Wat we uit bovenstaande cijfers kunnen aflezen is dat na een eerste uitbraak van paniek, die in het merendeel van de gevallen maar een paar dagen aanhoudt, de beurs weer stijgt.

Telkens blijkt de Dow Jones na een paar maanden hoger te staan dan voor de desbetreffende, voor de wereldgeschiedenis ingrijpende, gebeurtenissen plaatsvonden. Cynisch zou je kunnen stellen dat dergelijke momenten telkens prima instapmomenten blijken te zijn. Zou daar de beurswijsheid 'kopen van witte gezichten' mede zijn oorsprong in vinden?

Warren Buffet verklaarde in ieder geval direct na de bezetting van de Krim door het Russische leger dan ook absoluut niet aan verkopen te denken, maar deze gebeurtenissen eerder als  een goede koopgelegenheid te zien. Hij kent zijn klassiekers…

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp