Welke apps maken je leven als ondernemer gemakkelijker?

Door Sebastiaan Hooft

Hier zijn de top-vijf apps die ik dagelijks gebruik.

Ze werken apparaatonafhankelijk, dus of ik nu op mijn smartphone, tablet, laptop of desktop werk - deze apps zijn altijd beschikbaar.

1. Whatsapp

Sinds vorig jaar ben ik hard op weg naar een leven zonder e-mail. De meeste e-mail-inboxen fungeren namelijk meer als een agenda, die je door anderen wordt opgelegd, dan als een efficiënte manier om te communiceren.

Je kunt mij beter via een app kunt benaderen. Een van de grote voordelen is dat je direct contact hebt en daarom meteen kunt schakelen. Omdat typen op zo'n telefoon best lastig is, blijven de meeste mensen ook weg van langdradige verhalen.

2. Twitter

De beste manier om research te doen en op de hoogte te blijven van belangrijk nieuws is via Twitter. Je kunt mensen over de gehele wereld rechtstreeks bereiken. Buiten mijn vaste vrienden, volg ik een selectie mensen die goed zijn in het verzamelen van informatie, de zogenaamde curatoren.

Via Twitter ben ik constant op de hoogte van wat er écht in de wereld speelt. Daarnaast is het geweldig dat iedereen mij rechstreeks via Twitter kan benaderen, de drempel om contact te leggen is enorm laag. Probeer het maar via @sebastiaanhooft.

3. Evernote

Even snel een aantekening maken gaat het beste via Evernote. Het handige is dat je eens in de zoveel tijd even door je aantekeningen kunt bladeren; "Oh ja, dat zou ik nog oppakken".

Het wegwerken van de aantekeningen is, net zoals e-mail beantwoorden, geen doel op zich. Het is dus prima om er een paar weken niet naar te kijken. Als je maar wel blijft noteren.

Het is het ook beleefd richting gesprekspartners om aantekeningen te maken van wat ze zeggen. Het geeft ze een gevoel van relevantie. Je kunt ook even snel een Whatsapp beantwoorden, onder het excuus dat je in Evernote een aantekening maakt.

In Silicon Valley zie ik regelmatig de sticker op een Macbook met de tekst: "I'm not being rude. I'm taking notes in Evernote".

4. Pipedrive

"Money makes the world go round" - het is enorm belangrijk om al je commerciële opportunities te delen met de mensen waarmee je samenwerkt. Er zijn namelijk maar twee functies binnen je bedrijf: zij die verkopen en zij die de verkoop ondersteunen.

Als iedereen netjes zijn kansen in Pipedrive zet, dan heb je altijd een actueel overzicht van waar de omzet vandaan komt. Het is niet alleen geschikt voor je verkopers of jezelf, maar je hele management dient met Pipedrive te werken.

Neem wel eens in de zoveel tijd met je team de resultaten uit Pipedrive door, zodat je het uit de digitale wereld trekt. Verkopen is namelijk mensenwerk. Registreer jezelf via de startupwebsite www.f6s.com en je krijgt Pipedrive drie maanden gratis.

5. Google Drive

Waarom je nog documenten op je PC zou bewaren is mij een raadsel. Het is onveilig en onhandig. Via Google kun je gratis gebruik maken van een geweldig systeem waarin je documenten kunt maken, bewaren en delen.

Het enige nadeel is dat je verbonden dient te zijn met het internet, maar dat ben je 99 procent van de tijd toch wel. Mocht je meer wensen hebben dan een persoonlijke account, dan kun je voor een paar dollar per maand een bedrijfsaccount nemen, waarbij je bijvoorbeeld alle zakelijke e-mail vanuit een centraal punt kunt regelen.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, inspirator en startup mentor. Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.