Vorig weekend werd, zoals u vast niet zal zijn ontgaan, de finale van de Super Bowl gespeeld.

Door Martine Hafkamp

Hoewel het treffen tussen de beste teams van The National Football Conference (NFC), de Seattle Seahawks, en dat van de American Football Conference (AFC), de Denver Broncos, niet heel spannend was, is volgens de Super Bowl Indicator de uitslag richtinggevend voor het beursjaar.

Deze indicator heeft dit jaar voor beleggers veel goeds in het verschiet. Is dat geen mooi nieuws? Het geval wil dat het team van de NFC de bull vertegenwoordigt en het team van de AFC de bear.

Dus als het team van de NFC wint, krijgen we in het betreffende jaar een bullmarkt en als het team van de AFC als winnaar uit de bus komt, wordt het een slecht beleggingsjaar.

IJzersterk

De statistieken zijn ijzersterk. De afgelopen jaren zijn er twee uitzonderingen op deze ijzersterke regel. Zo wonnen vorig jaar de Baltimore Ravens (AFC) en steeg de Dow met 26,5 procent.

In 2008 zou volgens deze indicator de beurs hebben moeten stijgen, maar we weten allemaal wat er toen in werkelijkheid gebeurde. De afgelopen veertig jaar waren de beste jaren 1975, 1989 en 2003 met stijgingen van respectievelijk 38, 27 en 25 procent.

Natuurlijk wil ik niet beweren dat ik hiermee onomstotelijk heb aangetoond dat 2014, alsnog, een heel mooi beleggingsjaar zal worden.

Aandelen zouden het helemaal worden, want het alternatief brengt niets op. Dat was het adagium waar we het jaar mee ingingen, al lijkt de volatiliteitsindex aan te duiden dat een aantal beleggers opnieuw positie bepaalt. Degenen die enigszins gedisciplineerd met hun vermogen omgaan, waren al in aandelen belegd. Dan is die vraag al aanzienlijk minder relevant.

Uit onverwachte hoek

Rendement komt, zoals in lengte van dagen al zo is geweest en ook in de toekomst zo zal blijven, altijd uit onverwachte hoek. Dat geldt misschien nu nog wel meer, met de Fed cum suis als spelbrekers.

Wie had gedacht dat beleggingen in de opkomende markten en grondstoffen vorig jaar geen rendement zouden opleveren en Europese en Amerikaanse aandelen tot wel 30 procent zouden plussen?

De waarderingen van zowel Europese als ook Amerikaanse aandelen, zijn in koerswinstverhouding uitgedrukt de laatste jaren flink opgelopen. Toch zijn ze historisch gezien niet hoog, misschien met uitzondering van small-caps en zogenaamde waarde-aandelen. Dat zijn overigens precies twee gebieden waar, ondanks de hoge waarderingen, nogal wat grote Nederlandse pensioenfondsbeleggers hun heil zoeken.

Wel kun je constateren dat verdere koersstijgingen nu vooral moeten komen uit winststijgingen. Dat zal niet altijd meevallen, omdat de marges vooral in de Verenigde Staten al ongekend hoog zijn. Hetzelfde geldt voor de bedrijfskassen.

De hoogte van de bedrijfsinvesteringen is nog ondermaats, al lijkt het langzaam maar zeker op gang te komen, maar het is meer aannemelijk dat er geld gestoken zal worden in verdere inkoop van aandelen en fusies en overnames.

Europa

De aandelenwaarderingen in Europa staan op een iets lager niveau, waardoor er meer ruimte zou moeten zijn voor winstverbetering en… saneringen dan wel desinvesteringen. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan telecommers, maar ook aan banken en de nutsbedrijven.

Saneren en desinvesteren is ook het adagium van Ben van Beurden, de nieuwe topman van Shell. Voor de langere termijn zal er echter meer moeten gebeuren. Na de winstverbetering door rationalisatie zal de attractie immers ergens anders vandaan moeten komen.

De reuring van de laatste tijd kan voor beleggers op de korte termijn misschien wel vervelend zijn, maar biedt voor iedereen met een iets langere beleggingshorizon evenzeer mogelijkheden. Net als altijd blijft het zaak uw vermogen goed te spreiden en niet achter de meute aan te lopen, maar een vaste (eigen) koers te varen.

Aandelen doen het op de lange termijn beter dan welke beleggingscategorie dan ook. Desnoods laat u zich dit jaar door de uitslag van de Super Bowl daarvan overtuigen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp