De NSA helpt onderhandelende Amerikanen door af te luisteren. Wordt het tijd dat wij hun dirty tricks overnemen?

Door George van Houtem

Honderdduizenden mensen over de hele wereld hebben van Amerikaanse onderhandelexperts als Fisher en Ury geleerd hoe je principieel moet onderhandelen. Ook wel bekend als de Harvard-methode, die leert hoe je op basis van wederzijds respect en vriendelijke communicatie tot effectieve resultaten weet te komen.

Maar wat blijkt? Terwijl wij goedgelovige Europeanen, Aziaten en Afrikanen lekker coöperatief onderhandelen, tappen de Amerikaanse onderhandelaars uit een heel ander vaatje.

Afgeluisterd

Naar nu blijkt heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA voorafgaand aan en tijdens de klimaattop in Kopenhagen internationale onderhandelaars afgeluisterd. Daardoor wisten zij van de deelnemende delegaties hun inzet, ieders ondergrens en welke strategie en coalities er gevormd zouden worden. Wie dergelijke informatie in handen heeft, zit gebeiteld. Inmiddels vragen ook Nederlandse ondernemers zich af of zij worden afgeluisterd.

Afluisteren, een dirty trick van de eerste categorie. Niks coöperatief geneuzel en streven naar een win-win overeenkomst, maar keihard onderhandelen volgens het win-loose principe. Kijk, dat is nu eens een principe waar je resultaat mee haalt. En met een beetje hulp van de NSA zet je jouw eigen onderhandelaars op cruciale voorsprong ten opzichte van de naïef geschoolde tegenpartij van het oude continent. Succes verzekerd.

Jan Klaassen

We worden voor de gek gehouden. Onderhandelen is een spel, maar de Amerikanen maken er op deze wijze een poppenkast van. Een poppenkast waarin wij de sukkelige Jan Klaassen zijn die listig wordt bespeeld door marionettenspeler Uncle Sam.

En wie van complottheorieën houdt: misschien is die Harvard-methode wel de echte dirty trick. De Amerikanen leren de rest van de wereld de principes van het redelijk en coöperatief onderhandelen terwijl zijzelf lekker hun slag slaan volgens de methodiek van de dirty tricks.

Onderhandelingsexpert mr. George van Houtem MBA is vennoot van de Holland Consulting Group en auteur van de bestseller De dirty tricks van het onderhandelen en het nieuwe boek Onderhandelen als het heet wordt

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!