Steeds meer jongeren stoppen met sociale netwerken. Is privacy diefstal?

Door Walther Ploos van Amstel

Facebook is in Nederland onverminderd populair. Toch stopten in 2013 meer jongeren met het sociale netwerk of waren ze minder actief. Er verschenen de afgelopen maanden ook internationaal berichten dat tieners Facebook massaal zouden verlaten.

Ik zie het op de universiteit. Mijn studenten zitten amper op Facebook, al helemaal niet publiek, of posten nauwelijks iets. Zelfs hun Linkedin-pagina’s laten amper zien wie ze zijn en wat hen bezighoudt.

Als ik vraag waarom, dan is de reactie steevast dat hun ouders, en soms hun vrienden, en ik als hun docent niets met hun privéleven te maken hebben. Zij vinden hun privacy waardevol.

Delen

Hoe anders was dat enkele jaren geleden. De Hyves-generatie deelde ongeremd, open en bloot, het laatste nieuws over hobby’s, gezellige feestjes en hun meest intieme foto’s. Niets leek geheim. Allemaal tot groot vermaak van personeelsmensen die vandaag hun sollicitanten even googlen. 

Is het erg als onze jongere generatie minder wil delen? Misschien wel. Big data helpen ons gezonder te leven, de files te vermijden, ons veiliger te voelen, betere producten te maken en de kosten van de overheid te verlagen.

Amazon is zelfs van plan ons alvast te gaan leveren nog voordat we iets bestellen. Wie wil dat niet? Om die maatschappelijke voordelen te halen moeten we big data wel willen te delen.  

Sociaal

Twee weken geleden was het World Economic Forum in Davos waarbij connectiviteit, big data en transparantie thema’s waren. Hoogleraar journalistiek Jeff Jarvis stelde: "Not sharing is an act of selfishness". Wij doen anderen er mee te kort als we niet delen. Dat is stof tot nadenken. Je bent pas sociaal als je deelt.

De maatschappelijke gevolgen van het niet willen delen van informatie zijn groot, haast onmaatschappelijk groot. In het angstaanjagende boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers is de boodschap daarom: "Privacy is theft". Het boek is 1984 versie 2.0.

SIRE

Gaan we de jongeren straks aanspreken op het niet sociaal delen van data? Komt er een SIRE-reclame om, net als bloed, data te doneren? Of, staat er straks een overheid op die het niet delen van data zelfs strafbaar maakt? Ik wil er even nog niet aan denken. Misschien moet ik eerst nog wat beter naar mijn studenten luisteren…

Walther Ploos van Amstel is docent logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en supply chain expert bij TNO Mobiliteit en Logistiek. Volg Walther ook op Twitter.com/Delaatstemeter