Patrick de Zeeuw en Marc Wesselink, beiden betrokken bij het accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam, doen om de beurt verslag van hun ervaringen met tech starters. Patrick de Zeeuw legt dit keer de link met topvoetbal.

Door Patrick de Zeeuw

De afgelopen jaren krijg ik bijna dagelijks vragen van startups. Vragen over Startupbootcamp of over accelerator-programma's in het algemeen, over investeringen, over het ondernemerschap en over innovatie. De meeste vragen hebben dezelfde strekking: "Wat haal ik uit een accelerator, hoe is het om mee te doen en hoe weet ik of het werkt?"

Ik zal dit proberen uit te leggen met een metafoor. Zodat startups die een aanmelding overwegen, begrijpen wat meedoen aan een accelerator inhoudt. 
  
Stel je voor: je bent een getalenteerde voetballer, de allerbeste van je club. Jij bent de lokale topscorer en andere clubs proberen je te overtuigen om bij hen te komen spelen. Dan krijg je een telefoontje. Het is een scout van FC Barcelona. Je krijgt de kans om drie maanden mee te spelen met 's werelds beste voetbalclub. Je wordt dan getraind door Martino en komt in het team met legendes als Messi en Puyol.

Spotlights

Je staat in één klap in de spotlights. Iedereen heeft interesse in je, elke club, het publiek en zelfs de media. In 24 uur wordt je wereld op z'n kop gezet. Je geliefden zijn enorm trots op je, al moet je er wel veel voor opgeven. Je baan, je studie, de mensen van wie je houdt. Zij blijven achter in Nederland.

Toch besluit je om de kans te grijpen en naar Spanje te gaan. Daar word je onderuitgehaald, moet je keihard werken en is het nooit goed genoeg. Je hebt nog nooit zoiets zwaars gedaan. Iedereen is beter en sneller dan jij en je begint zenuwachtig te worden.

Niet goed genoeg

Wat als je niet goed genoeg bent? Keihard trainen leidt tot meer inzicht in de tactiek en strategie van het spel en langzaam begint er iets te broeien: misschien kun je dit wél leren. Door het extreme trainingsregime word je sneller en sterker. Je past je aan en je kan meekomen met de spelers die je vroeger op televisie zag.

Je voetbalt inmiddels op een geheel ander niveau, dit is omdat je als persoon een enorme groei doormaakt. Door alle training en feedback ben je in een spreekwoordelijke snelkookpan terechtgekomen. Je wordt elke dag beter en stijgt boven jezelf uit. Spelen met de allerbeste spelers van de wereld, daagt je uit om de beste versie van jezelf te zijn.

En dan is er die ene wedstrijd, de belangrijkste van het hele seizoen. Je staat in de basis tegen Real Madrid. Dit is waar je maandenlang keihard voor hebt getraind, jouw moment. En het gaat goed, de tijd tikt langzaam weg. Dan, in de blessuretijd heb je een kans. Je speelt je vrij en scoort. Jouw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Cliché

Een geromantiseerde jongensdroom of een cliché? Misschien. Toch zijn er overeenkomsten tussen meedoen aan een accelerator en meetrainen met het eerste van Barcelona. 

Als jij geselecteerd wordt om mee te doen, zal je wereld op z'n kop staan en zal je het gevoel hebben dat je op de juiste weg bent. Iedereen heeft plotseling interesse in je, maar om mee te doen zal je wel offers moeten brengen. Je zal fantastische momenten beleven, maar het zal ook zwaar zijn.

Iedere aanname die je ooit hebt gedaan, zal aan een test worden onderworpen. En veel van je 'briljante' ideeën blijken helemaal niet zo fantastisch als jij dacht. Elk aspect van je bedrijf wordt onder de loep genomen en soms moet je abrupt van richting veranderen.

Top

Maar je werkt wel met de top: mentoren, klanten en partners geven je fantastische nieuwe inzichten die je kan gebruiken. Ondertussen oefen je de pitch voor een van de belangrijkste moment van je carrière. Daar sta je uiteindelijk op een podium voor vierhonderd investeerders, dit is waar je al die maanden zo hard voor hebt gewerkt. En dan scoor je.

Vanaf dat moment gaat alles in sneltreinvaart. Topspelers mogen kiezen voor welke club ze willen spelen en datzelfde geldt voor de beste startups. Zij kunnen kiezen met welke investeerders ze in zee gaan en waar ze zich willen vestigen. Daar hebben ze hard voor gewerkt, offers voor gebracht en voor geïncasseerd. Juist daarom zijn ze waar ze nu zijn: aan de top. 

Patrick de Zeeuw is initiatiefnemer van het startup accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichter van Startupbootcamp Global. Hij is tevens auteur van het (e)boek I'm Hungry, Starten, Accelereren en Innoveren. Marc Wesselink is directeur van de alumni van Startupbootcamp Amsterdam en serial ondernemer.