Spoiler: dit verhaal heeft een happy end. De kleine David (zzp'er) wint het van de grote Goliath (filmmaatschappij). En er is een aardige rol weggelegd voor iemand die 'bekend is van tv'.

Door Rob de Haan

Een filmmaatschappij uit Eindhoven moest een aantal mensen ontslaan wegens teruglopende inkomsten. Ook de medewerker die animaties voor de producties verzorgde, stond op de nominatie voor ontslag.

Op zich geen ramp voor de animator, die toch al met plannen rondliep voor een eigen bedrijf. Maar op het moment van ontslag was er wel sprake van achterstallige loonbetaling, voor een bedrag van 11.000 euro.

Glansrol

De filmmaatschappij beloofde het achterstallige loon te betalen uit een belastingteruggave die in het verschiet lag. Menig werknemer zou hier genoegen mee nemen, vanuit de overtuiging dat hij/zij juridisch goed zit.

In dit verhaal is een glansrol weggelegd voor de ex-medewerker, die aandrong op een beëindigingovereenkomst. Een document om de hoogte van het openstaande loon en de afspraak over betaling vast te leggen.

Een slimme zet, zo bleek later. Want natuurlijk was er na zes maanden nog geen geld uitbetaald en moest hij naar de rechter stappen. Waar hij dankzij de beëindigingovereenkomst in no time een vonnis haalde – er kwam niet eens verweer van de tegenpartij - en de deurwaarder op pad kon sturen.

Platzak & Co

De deurwaarder trof een B.V. aan waar niks te halen viel. Dat was ongetwijfeld de reden waarom er geen enkel verweer was in de rechtszaal. Maar er zaten wel drie bestuurders aan het roer. De animator was intussen incassomoe en besloot zijn vordering te verkopen.

Het vorderingenloket verdiepte zich in de bestuurders. Eén bestuurder trad op als frontman, had de dagelijkse leiding in het bedrijf en tekende de contracten. Maar hij stond zowel zakelijk als privé volledig onder water. De leasemaatschappij van zijn auto had al beslag op zijn woning laten leggen.

Gelukkig bleek één van zijn collega-bestuurders een aanzienlijk betere cashflow te hebben. Gezonde financiën, die hij waarschijnlijk aan zijn echtgenote – en tevens accountant voor het bedrijf - had te danken. Of aan het wekelijkse tv-programma waarmee hij in de jaren ’90 niet van de buis was te slaan.

Wanbeleid

Uit gesprekken met ex-werknemers werd het al gauw duidelijk dat de boekhouding niet klopte. En niet veel later kregen zij stukken in handen die onomstotelijk als bewijslast daarvan konden dienen.

De bestuurder en zijn vrouw wilden het wanbeleid graag onder de pet houden. Ze keerden de verschuldigde bedragen uiteindelijk correct uit. Hun bedrijf bestaat trouwens nog steeds. En de animator is met succes als zzp'er aan de slag gegaan.

Vraag erom: een beëindigingovereenkomst

In deze columns hebben we al vaak zzp'ers geadviseerd in financiële zaken. Dit keer willen we werknemers op het hart drukken: vraag in geval van ontslag om een beëindigingsovereenkomst.

Over het algemeen willen alle partijen er gewoon goed uitkomen. Maar stel dat je net een baas treft die het niet zo nauw neemt met afspraken, dan sta je liever niet met lege handen.

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.