De aandelenbeurzen zijn al paar jaar gestaag aan het stijgen. Hoe lang kan dat nog doorgaan? Particuliere beleggers stappen en masse in.

Door Martine Hafkamp

Wereldwijd vindt er een recordinstroom in aandelenfondsen plaats. Is dat een goed teken of is het daardoor juist oppassen geblazen? Of stijgen de koersen maar door omdat en zolang centrale banken ruimhartig blijven?

Ook onze AEX doet het eveneens goed, maar waar andere Westerse beursindices als de Dow, S&P en DAX recordhoogtes bereiken, noteert de Amsterdamse graadmeter nog wel heel ver onder de 700-top. 

De AEX gaat binnen afzienbare tijd natuurlijk niet terug naar zijn 'all time high'. De Nederlandse hoofdindex liep eind vorige eeuw vooral zo hard op door bedrijven als KPN, UPC en KPNQwest, aandelen van ondernemingen die nu niet meer of nauwelijks nog deel uitmaken van diezelfde index.

Populaire banken

Ook hadden we de toen nog heel populaire banken en verzekeraars als Fortis, ABN AMRO, Aegon en ING, die zeker voor een derde meewogen in de AEX. Maar, ook hun lot is bekend. 

Kort gezegd is de AEX een nogal eenzijdige index, die ook nog eens anders wordt samengesteld dan bijvoorbeeld de S&P die niet jaarlijks wordt herschikt. Maar, met de nieuwe selectiecriteria in het achterhoofd zou het vanaf volgend jaar beter kunnen worden.

Het gat tussen 700 toen en 400 nu doet overigens geen recht aan iets wat nogal belangrijk is bij aandelenbeleggen: dividend. De AEX inclusief herbelegging van dividend zou over de afgelopen 13 jaar veel dichter de grens van 700 benaderen.

Dividend

Beleggers in Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen die over de zogenaamde verloren periode jaarlijks hun dividend verhoogden, hebben prima rendementen gerealiseerd, ondanks de val van de AEX van 700 naar 400. Dit is de kracht van ‘compounding': (hoger) rendement op rendement op rendemen. Er zijn nogal wat van dat soort bedrijven/aandelen wereldwijd, vooral in ontwikkelde markten.

Daardoor renderen investeringen in de aandelen van deze ondernemingen, ondanks de onvermijdelijke koersschommelingen, in de tijd geweldig. Overigens zijn er ook ijzersterke bedrijven die niet per se geweldige dividendbetalers zijn, maar die het wel fantastisch doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google.

Daarnaast kun en moet je wellicht ook opportunistischer beleggen; in aandelen, opties maar ook in obligaties. Zo kunnen opkomende markten, waar zowel de aandeel- als obligatiekoersen vooral dit jaar flink tegenvallen, goede kansen bieden. Het aantrekkelijke van staatspapier van opkomende landen die in de eigen valuta lenen was is niet zozeer de kans op valutawinst maar juist de carry: koerswinst door rentedaling. De waarde van dergelijke beleggingen is overigens wel hypergevoelig voor het doen dan wel laten van de Fed.

Bedrijfsfinanciering

Voor veel beleggers zal het daardoor interessanter zijn de ogen te richten op Europese High Yield bedrijfsobligaties, achtergestelde obligaties van financiële instellingen uitgezonderd. Dit is een sterk groeiende markt, zeker nu banken zich terugtrekken uit bedrijfsfinanciering. De beschikbare rendementen kunnen hier oplopen tot 6-7 procent. Van dat rendement is circa 4-5 procent de vergoeding voor het kredietrisico. In de periode voor 2008-2009 bedroeg deze opslag minder dan 200 basispunten.

Het is zeker geen slechte vergoeding voor het gelopen risico, nu de Europese economie niet verder lijkt te krimpen en we naar verwachting het zwaartepunt van de deleveraging achter de rug hebben. Daar komt nog bij dat die hoogrentende bedrijfsobligaties, dankzij die 4-5 procent opslag, in tegenstelling tot (opkomend) staatspapier normaliter heel behoorlijk overeind blijft op het moment dat de Fed daadwerkelijk op de rem gaat trappen.

Aandelen of obligaties

Waar het in de basis op neerkomt, is dat je niet in aandelen of obligaties moet gaan beleggen, omdat anderen het doen, net zo min als dat je ze gelijk moet verkopen omdat je er wat winst op maakt. Het gaat erom dat je vooraf een plan maakt.

Beleg consequent en laat de tijd haar werk doen. Laat je niet leiden door emoties, maar door je verstand. Dus, als aandelen hard zijn opgelopen en zij een fors deel van je vermogen uitmaken, neem dan eventueel wat winst of verschuif wat naar bijvoorbeeld bedrijfsobligaties en vice versa. Niemand weet met zekerheid hoe de toekomst eruit zal zien. Wie het wel weet, mag het zeggen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.