Een fortuin vergaren als sportman en vervolgens een zzp'er niet betalen voor geleverde diensten. Wanbetalers uit onwil vind je overal.

Door: Rob de Haan

Elke zzp'er kent ze: de klant waarbij je op voorhand al denkt "Gaat ie wel betalen?".

En aan de andere kant van het spectrum: de klant die je juichend binnenhaalt, omdat de kredietwaardigheid ervan afdruipt.

Toch is het even vaak de welkome als de twijfelachtige klant die uiteindelijk niet over de brug komt. Zelfs als het – zoals in dit verhaal – gaat om een ex-profvoetballer die miljoenen mocht incasseren bij grote clubs.

Relatie

De fysiotherapeut die de ex-prof behandelde werkte al jaren als zzp'er. Hij kende zijn nieuwe klant nog van vroeger en de relatie tussen de twee leek prima.

De voetballer kwam bovendien terug voor maar liefst vijftien sessies, dus ontevreden over de behandelingen aan zijn enkel was hij ook niet. Maar ja, dat betalen voor ontvangen diensten. Dat paste hem niet.

Na herhaaldelijke betalingsverzoeken en sommaties spande de fysio een zaak aan en de rechtbank stelde hem glansrijk in het gelijk. Een week later stond de deurwaarder bij de ex-prof op de stoep, die wettelijk nog drie dagen de tijd kreeg om te betalen.

U raadt het al. Er kwam geen cent. En de deurwaarder deed een verrassende ontdekking.

Buitenspel

Wanneer een debiteur na een vonnis niet betaalt, is de deurwaarder aan zet. Wat kan hij er verder nog aan doen?

De deurwaarder verwachtte beslag te kunnen leggen op eigendommen. Maar frappant genoeg kon hij helemaal niks vinden. Geen auto, geen salaris, geen waardevolle inboedel. Alsof de man geen cent te makken had. 

De zzp'er was incassomoe, en ook een beetje ontgoocheld dat een voetballer die hij vroeger bewonderde hem zo buitenspel zette. Hij verkocht de vordering in een bundel, samen met een twintigtal andere openstaande rekeningen van klanten uit de afgelopen jaren.

Hey mister dj

Het bewuste vorderingenloket startte haar zoektocht naar de voetballer op internet. Bijna iedereen laat online sporen achter en dat maakt het soms mogelijk te achterhalen waar iemand zich mee bezig houdt.

Via een aantal websites belandden ze op een boekingssite, waar de ex-prof opdook als dj. Hij schnabbelde er lustig op los achter de draaitafels.

Voor een set krijgt een dj van enige bekendheid al gauw 1.500 euro. Dus ze hadden een aanknopingspunt; de man zonder bezittingen, salaris of uitkering verdiende zwart in het uitgaanscircuit.

Op het juiste moment

De naam van de ex-prof prijkte bovenaan de evenementenkalender van de boekingssite. In november mag hij weer een set afleveren. Het vorderingenkantoor en de deurwaarder staan die avond vooraan. En op het moment dat de man zijn gage voor de avond krijgt uitbetaalt, zullen zij daar beslag op leggen.

Dat moet ‘live’ gebeuren en zal een duidelijk signaal afgeven. Ook als voetbalheld en succesvol dj begin je niks tegen een een-tweetje tussen professionele vorderingsexperts. Als je even niet oplet koppen ze de bal er toch in!

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt