Het zijn niet de schulden zelf die zzp'ers de das om doen, het is de geheimhouding daarover. Voor wie openheid van zaken geeft, is echter heel veel mogelijk.

Door: Rob de Haan

Nederlanders dragen gemiddeld drie geheimen met zich mee. Het grootste deel daarvan speelt zich af in de slaapkamer. Maar ook geldzaken hangen we liever niet aan de grote klok. 

Het geheim houden van onze financiën lijkt zelfs cultureel bepaald. Onderzoek van incassobedrijf GGN laat zien dat bijna de helft van de jongeren (13 tot 18 jaar) een schuld het liefst verbergt. Voedingsbodem voor problemen!

Jaarlijks bezorgen te veel zzp'ers zichzelf en hun familie onnodig narigheid. Door zich te schamen voor hun bedrijfsresultaat. Te hopen dat alles uiteindelijk wel goed komt.

Of gaten met gaten te dichten, zoals een lening of krediet. Uiteindelijk zetten ze veel meer op het spel dan hun bedrijf. 

Het verschil

Zoals bij het voorbeeld van meneer Verhagen, die een prachtige website kreeg, maar zijn gezin kwijt raakte. Een onwaarschijnlijk verhaal, over hoe een luttele 7000 euro het verschil kan maken.

Dat is een flink bedrag voor een beginnende zzp'er, maar toch. Het is geen schuld waarvoor je alles op het spel zet. Verhagen was werkzaam bij Rijkswaterstaat als beveiligingsconsulent. 

Nadat zijn dienstverband stopte begon hij voor zichzelf. Hij had een niche gevonden en kenners verwachtten gouden bergen voor hem.

Verhagen schoot uit de startblokken: kekke huisstijl, representatieve leaseauto en prachtige website. De site had allerlei handige features en kostte 7.000 euro.

Een vol jaar na de oplevering had Verhagen nog geen cent van de factuur voldaan. Niet uit onwil, maar uit onmacht.

Uitgehold

Wie in een jaar tijd geen 7.000 euro kan ophoesten gaat het niet voor de wind. Maar na 12 maanden van begrip waren de websitebouwers incassomoe en verkochten de vordering.

Ook het vorderingenloket was coulant en betrokken. Ze boden aan om debiteuren van Verhagen over te nemen en hun betaling van zijn schuld af te halen.

Ze boden aan om een betalingsregeling te treffen bij de notaris. Ze boden aan om face to face te overleggen over betalingsmogelijkheden. ‘Okay’, reageerde een passieve Verhagen, ‘kom maar langs’.

Snelle bak zoekt snelle jongen

Voor de deur van Verhagens’ woonadres stond een nette auto. Vrij nieuw, snel en goed onderhouden. Een vrouw deed open. Afwezige blik: ‘Wat kan ik voor u doen?’. Het nieuws dat haar echtgenoot een langlopende schuld had waar we over kwamen praten, trof haar zichtbaar.

De man maakte zich er snel van af met nieuwe (niet nagekomen) beloftes. Inmiddels is zijn vrouw met hun kinderen bij hem weg.

Wellicht was dit niet de enige schuld. Desalniettemin: deze vordering had nooit uit de hand hoeven lopen. Voor wie openheid van zaken geeft, is heel veel mogelijk.

Valkuilen voor starters

Het vorderingenloket is een dagvaardingsprocedure begonnen om beslag te leggen op de leaseauto. De executie zal een deel van de vordering inlossen. Waar ging het nou mis bij deze zzp'er?

De grootste valkuil bij startups is: onrealistische verwachtingen. Niemand kan in de toekomst kijken, maar volgens de vuistregel duurt het drie jaar om een goedlopend bedrijf op te zetten.

Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.