Je bent ondernemend ingesteld maar je hebt te veel te doen en te weinig tijd. Productiviteitsexpert Michel Huijgen geeft de beste tips. Deze week: Je hoort het je moeder nog zeggen.

"Eerst afmaken waar je mee begonnen bent voordat je met iets anders begint", zei ze. Een prima tip blijkt!

Als je begint met een taak, maak deze dan helemaal af. Oppakken betekent afmaken. Een veel gehoord tegenargument op dit punt is: "Dat gaat in mijn werk niet op, daar is het te omvangrijk voor."

Het klopt dat je bijvoorbeeld een heel rapport niet kan oppakken en afmaken. Maar als je in je to do-lijst een goede opsplitsing hebt gemaakt hoe tot het rapport te komen, zal je zien dat de kleinere taken wel zijn op te pakken en af te maken.

Je kan bijvoorbeeld wel de benodigde informatie opvragen, of de afspraak inplannen met die collega die jou met specifieke zaken dient te ondersteunen.

Uiteindelijk voelt het altijd lekkerder om een aantal kleine taken helemaal af te ronden dan een grote taak voor de helft.

Stoorzenders

Probeer verder je taken ongestoord uit, voorkom stoorzenders. Telefoon, email, pratende collega’s: je hebt het niet allemaal in de hand. Maar voor een gedeelte wel. Keuzes maken is het sleutelwoord.

Zet je telefoon zo nu en dan uit, zet je meldingen bij inkomende mail uit, vraag je collega - die iets komt vragen - om op een ander tijdstip terug te komen, of spreek direct af dat jij later even bij hem of haar langskomt.

Ook hier geldt: als je taken klein houdt, is de kans groter dat je ze ongestoord kan uitvoeren.

Open eindjes

En, last but not least, zorg er vooral voor dat je zelf niet de grootste stoorzender bent: rondzingende gedachten  en open eindjes in je hoofd zijn ook stoorzenders!

Eenmaal uit je concentratie, duurt het een tijdje voor je weer op het gewenste niveau terug bent.

Zie ook, aflevering: 
1: Leeg die inbox!
2: Houd je hoofd leeg
3: It’s all about de lijstjes
4: E-mail is geen communicatie
5: (A)Sociale media
6: Claim je tijd
7. 'Doen', de achilleshiel van alle goede voornemens

Meer lezen? Ga naar www.watjekanlerenvan.nl  en download het gratis hoofdstuk "Inbox (0)"

Michel Huijgen is Consultant Persoonlijke Productiviteit  HU!GConsultancy en auteur van het boek “Wat Je Kan Leren Van Je Deurmat”. Volg hem ook op Linkedin