Je bent ondernemend ingesteld maar je hebt te veel te doen en te weinig tijd. Michel Huijgen geeft de beste tips. Deze week: 'Doen', de achilleshiel van alle goede voornemens.

Er zijn volgens Huijgen boekenplanken vol geschreven met veel te dikke boeken over timemanagement en persoonlijke productiviteit. "Sommige zijn klassiekers in het genre. Als je tijd hebt, ga ze lezen", aldus Huijgen."

"Maar wij gaan ons beperken tot de essentie. Hoe houd je overzicht over je werk en hoe krijg je gedaan krijgt wat je gedaan wilt krijgen?

Doen

Je hebt de tijd genomen om een goed overzicht te creëren van je werk en een selectie gemaakt van wat je wilt gaan doen vandaag. Tot zover, alles volgens plan.

Maar dan zou het volgende kunnen gebeuren: je komt op je werk, hangt je jas op, zet je computer aan en  loopt naar de koffieautomaat. Met een ‘bakkie’ bespreekt je de sportuitslagen, het weer of het niveau van de dienstverlening van de NS met een collega.

Kortom, je belandt in een gesprek over koetjes en kalfjes. Daarna ga je achter je computer zitten en surf je naar je favoriete websites (die je waarschijnlijk onderweg al op je telefoon hebt bekeken) En voor je het weet ben je drie kwartier verder.

Allemaal heel leuk om te doen – en dat bedoel ik niet sarcastisch – maar als je echt wat gedaan wilt krijgen op een dag, moet je je ochtendroutine anders indelen.

Begin de dag met je moeilijkste/lastigste taak

Het eerste wat je doet als je op je werk aankomt, is starten met de meest moeilijke en vervelende taak die je hebt geselecteerd. Dit vergt discipline, en leuk is anders, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen: ‘No pain, no gain’, luidt het gezegde.

Iedereen kent het uitstellen van lastige taken ten faveure van wat makkelijkere of prettigere taken, vaak onder het mom van "ik moet eerst even inkomen". Behalve dat deze lastige taak de hele dag in je hoofd blijft rondzingen, heeft zo'n aanpak ook tot gevolg dat hij naar het eind van de dag verschuift.

Met als gevolg dat je deze taak maar voor de helft afmaakt of, nog erger, hem onaangeraakt moet doorschuiven naar de volgende dag. En dat geeft géén goed gevoel!

Dit uitstelgedrag heeft nog een ander negatief effect. Die lastige taak die maar uit- en uitgesteld wordt, lijkt ‘in het hoofd’ alsmaar groter te worden.

Als je uiteindelijk, met frisse tegenzin, deze taak toch oppakt, blijkt deze vaak mee te vallen en ervaar je een soort overwinningsgevoel. Als je deze moeilijke en vervelende taak ‘s ochtends gelijk oppakt, ga je direct naar dit overwinningsgevoel – en dat neem je de rest van de dag mee.

Zie ook, aflevering: 
1: Leeg die inbox!
2: Houd je hoofd leeg
3: It’s all about de lijstjes
4: E-mail is geen communicatie
5: (A)Sociale media
6: Claim je tijd

Meer lezen? Ga naar Watjekanlerenvan.nl  en download het gratis hoofdstuk “Inbox (0)”

Michel Huijgen is consultant Persoonlijke Productiviteit  HU!GConsultancy en auteur van het boek “Wat Je Kan Leren Van Je Deurmat”. Volg hem ook op Linkedin