In tegenstelling tot het nieuws van vandaag, valt het wel mee met de fiscale voordelen voor zzp'ers. Dat blijkt wel als je een reële berekening maakt.

Door Martijn Pennekamp

Het is komkommertijd, dus tijd over bij de redactie van het Financieel Dagblad (FD) om achter op een sigarendoosje een berekening te maken hoe goed wij zzp’ers het wel niet hebben.

Volgens de krant gaat een werknemer met 20.000 euro inkomen er jaarlijks 7.000 euro op vooruit als hij voor datzelfde inkomen als zzp’er aan de slag gaat. Krachtvoer voor de coalitie die momenteel de flexibele schil van economisch Nederland de duimschroeven wil aandraaien. Een zorgelijke ontwikkeling.

Stel dat een zzp’er 20.000 euro belastbaar inkomen heeft uit loondienst ontvangt hij netto ongeveer 1359 euro per maand. Wanneer hij ongeveer 20.000 euro winst maakt uit onderneming, kan hij daar netto 1684 euro van besteden. 

Het verschil is 325 euro per maand oftewel 3.900 euro per jaar. Dus geen 7.000 euro zoals het FD berekende.

Bovendien, welke zzp’er werkt er voor 16,30 euro per uur? Bij 20.000 euro per jaar moet je immers voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar om de fiscale voordelen te genieten.

Gespreid bedje

Er wordt voorbijgegaan aan de secundaire arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheden die een werknemer geniet. Voor die 3.900 euro per jaar moet een zzp’er zijn arbeidsongeschiktheid verzekeren, zijn pensioen opbouwen, sparen voor mindere tijden en een behoorlijk ondernemersrisico dragen.

Om deze voorzieningen als zzp’er te kunnen dragen is er minimaal 8.000 euro per jaar extra inkomen nodig in vergelijking met een werknemer - hier wordt geheel aan voorbijgegaan in de berekeningen.

Achter in de kamer

Volgens het FD wordt er momenteel door Weekers en consorten koortsachtig gewerkt om zzp’ers nog meer de duimschroeven aan te draaien. Het beeld wordt geschetst dat de meeste zzp’ers gedwongen zijn gestart en dat de schatkist hierdoor teveel inkomsten misloopt.

Dit terwijl deze groep er momenteel juist alles aan doet om geen uitkering te hoeven aanvragen, niet op kosten van de staat te hoeven leven.

Dat er bezuinigd moet worden is duidelijk, maar doe dat niet over de rug van goed bedoelende ondernemers die nu met verkeerde berekeningen het vuur aan de schenen wordt gelegd.

Martijn Pennekamp is specialist op het gebied van zzp’ers. Hij is de oprichter van de website Ikwordzzper.nl en het ledenplatform Zzpkortingskaart.nl. Volg hem via Twitter: @ikwordzzper