Gegijzeld door Facebook

Sociale media gijzelen ons tijdens de vakantie. Delen we onze ervaringen nu echt?

Door: Walther Ploos van Amstel

Het is een zomerse zondag, een dag om lekker over de Wallen te struinen. We lunchen bij onze favoriete stek op de Amsterdamse Zeedijk. De jongens van Sugar and Spice maken er broodjes, cheesecake en espresso’s met liefde en toewijding. Daar kom je even echt op adem.

Naast ons zitten drie Amerikaanse jongeren. Hoe oud zullen ze zijn? Een jaartje of 18, of misschien wel 17. Twee meisjes en een jongen. Ze zijn duidelijk ver van huis. Backpack'end door Europa.

Zwijgend staren ze naar hun MacBook Airtjes op tafel. Alle aandacht gaat naar het bijwerken van hun Facebookpagina’s. Het is niet echt een gezellig stel vrienden.

Gratis wifi

Nir, de eigenaar van Sugar and Spice knipoogt en voegt er scherp aan toe dat ze er al anderhalf uur zitten. De gratis wifi in de zaak lokt jonge toeristen die, met een enkele kopje koffie, urenlang de tafels bezet houden.

De backpack'ers zwijgen na een half uur nog steeds tegen elkaar. Diep voorovergebogen gebogen over hun Mac’s met heel hun ziel en zaligheid bij wat er thuis allemaal gebeurt.

Genieten

Ik zou ze willen toeschreeuwen dat ze naar buiten moeten. Genieten van de zomer, en van het geweldige Amsterdam, en toch vooral die ervaringen te delen Backpack'end door Europa.

Ga lekker een paar uur in het Westerpark liggen, haal je eerste jointje bij de Bulldog of bezoek onze oude meesters in het Rijksmuseum. Ga de straat op. Kijk, geniet en deel met elkaar.

Gegijzeld

De Amerikaanse gasten waren gegijzeld door Facebook en hun familie en vrienden thuis. Ik vraag me dan toch af: voor koffie, gratis wifi en Facebook hoef je toch jouw tienerkamer niet uit?

Die hele wereldreis is dan niet nodig. Blijf dan lekker thuis. Ongetwijfeld hebben ze er nog heel lang gezeten die zondagmiddag. Zonde, toch?

Ik verlang soms weer stilletjes terug naar vakanties zonder smartphone en iPad. Geen nieuws was goed nieuws. Een keer per week kocht je de Telegraaf voor het laatste nieuws.

En. vrienden en familie waardeerden die handgeschreven ansichtkaarten nog echt. Drie weken lanterfanten zit er niet meer in met de sociale media als elektronisch enkelband.

Walther Ploos van Amstel is docent logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam en supply chain-expert bij TNO Mobiliteit en Logistiek. Volg Walther ook op Twitter.com/Delaatstemeter.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie