Rutte goes Caribbean

Tijdens mijn handelsmissie naar de Cariben was ik onder de indruk van Mark Rutte. De man heeft meer energie en werklust dan de meeste mensen die ik ken.

Door Arko van Brakel

Mijn eerste handelsmissie ooit ging naar een gebied waar ik veel herinneringen aan heb: Caribisch Nederland. En ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben geraakt van de wijze waarop onze overheidsvertegenwoordigers in Nederland, en de vertegenwoordiging op de Caribische eilanden alles hebben voorbereid.  

Dus ondernemers: als je ooit de kans hebt mee te gaan op een handelsmissie, pak die kans! Want je krijgt niet vaak de kans om zoveel relevante contacten te leggen in zo’n korte tijd, van ondernemers tot bestuurders, van directeuren tot politici.

De grote aantrekkingskracht voor locale beslissingnemers is natuurlijk het feit dat premier Rutte de Nederlandse delegatie leidt. En ook al is niet iedereen het altijd met onze premier eens, hij wordt overal ontvangen als een rockstar!

In het kielzog van de ambtelijke missie, leidde MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel met tomeloze energie de handelsdelegatie, een kleine groep ondernemers en directeuren die geweldig profiteert van het Rutte-effect.

Vertegenwoordigers van onder andere TNO, MultiPost, KLM, Strukton, IHCMerwede, Rabobank en de Baak natuurlijk, hebben niet alleen elkaar goed leren kennen, maar vooral ook zeer nuttige contacten weten te leggen. 

Ambities

Opmerkelijk is dat vooral op Curacao en Aruba de ambities verder reikten dan ik van tevoren had verwacht. Zo heeft de Arubaanse premier Eeman een stip op de horizon gezet, waarmee hij veel energie mobiliseert onder de bevolking.

Net als Curaçao en Bonaire ligt Aruba prachtig gepositioneerd langs belangrijke scheepsvaart routes die naar het Panama kanaal leiden.

Bovendien slaan de eilanden met hun multiculturele, meertalige bevolking ook cultureel een brug tussen Europa en Zuid-Amerika, een continent waar de economie gemiddeld 7 procent per jaar groeit en waar 500 miljoen mensen wonen! 

Hub

Terecht focussen Aruba en Curaçao dus op de mogelijkheid om een 'hub' te worden voor Europese bedrijven die in Zuid-Amerika zaken willen doen. Aruba wil dat zo “groen” mogelijk doen, dus verregaand CO2-neutraal.

Toen ik premier Eeman vroeg wat nou eigenlijk het 'dna' van Aruba is, twijfelde hij geen seconde: "Aruba is een eiland waar nauwelijks iets groeit. Wij zijn dus gewend om van niets, iets te maken. Dat is ons succes."

Op Curaçao ontmoetten we op de eerste dag de voormalige minister van Economische Zaken, Steven Martina. Een echte visionaire ondernemer, die nauw samenwerkt met zijn opvolger om ook op Curaçao een droom te realiseren die door de natuurlijke havens van Curaçao wel eens waarheid kon worden!

Ook hier een droom, een stip op de horizon en een paar mensen met visie en veel energie die de kar trekken. Niet bepaald het beeld dat in Nederland leeft over de voormalige Antillen.

Eco-toerisme

Bonaire is wat rustiger, maar ook deze Nederlandse gemeente heeft grote kansen. Neem nu de ervaring die ze daar hebben met Eco-toerisme. Er liggen concrete kansen om zich te ontwikkelen tot een kennis-hub, die de groeiende toeristische sector in het Zuid-Amerika op weg kan helpen.  

Nu ben ik niet naïef. Ik weet dat er sociale problemen zijn in de Cariben. Dat tarieven ginds lager liggen dan hier en dat de debiteurenrisico’s groter zijn dan in Nederland. Maar toch, wie echt wil, kan prima zaken doen in The Dutch Caribbean.

Werklust

Aan premier Rutte zal het niet liggen. Eigenlijk zouden meer Nederlanders hem eens van dicht bij bezig moeten zien. De man heeft meer energie en werklust dan de meeste mensen die ik ken.

Iedere ochtend om 06.00 uur gingen we eerst sporten. Dan had hij zijn email al gelezen. En hij gaat door tot ’s avond laat, schakelt razendsnel tussen mensen en onderwerpen, heeft een enorme dossierkennis, is steeds vriendelijk maar als het nodig is ook scherp en kritisch en gaat en passant ook nog met iedereen op de foto! 

Zijn tempo is moordend voor zijn gevolg. Rutte’s commentaar, net op Aruba geland, na eerst zijn trip naar Texas en terug te hebben gemaakt, is dan ook alleszeggend: "Jetlags zijn zóó 2012. Gewoon 7 uur slapen en doorgaan. Daar gaat het om!"

Arko van Brakel (1968) is CEO van leiderschapsinstituut de Baak, inspirator, ondernemer, spreker, trainer, auteur ('Iedereen Ondernemer'), internet- en online-marketingspecialist. Zijn doel is van Nederland het meest ondernemende land te maken, omdat ondernemerschap het antwoord is op bijna alle uitdagingen die ons land heeft. Volg hem ook op Twitter/Arkovb.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie