Het tropenrooster is hopeloos achterhaald. Werkgevers kunnen hun medewerkers beter zelf laten bepalen wanneer ze willen werken, stelt Willem de Jager.

Door: Willem de Jager

De zomer is echt losgebarsten en er lijkt voorlopig gelukkig geen einde aan te komen. Dat is goed nieuws voor wie in eigen land vakantie viert - en dat zijn er dit jaar heel veel.

Degenen die (nog) wel aan het werk zijn, rest niets anders dan smachtend uit het raam te kijken. Dat is voor sommige bedrijven al jaren een reden om een tropenrooster in het leven te roepen.

Een tropenrooster betekent vaak om zes uur beginnen om weer uit te klokken om twee uur 's middags zodat je nog even een verfrissende duik kunt nemen, of juist een lange siësta.

Zullen we daar heel gauw mee ophouden?

Achterhaald

Het tropenrooster is hopeloos achterhaald. Een werkgever die het echt goed voor heeft met zijn medewerkers, laat ze zelf bepalen wanneer ze willen werken. Laten we vooral niemand dwingen om om 5 uur 's nachts op te staan om mee te gaan in een tropenrooster.

De helft van onze beroepsbevolking zit vast in echte roosters; denk aan verpleegsters, brandweerlieden en politie. Van de overige helft geeft ook weer de helft (een kwart van het totaal dus) aan dat ze in meer of mindere mate flexibel hun werktijden mogen indelen.

In veel Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland hanteren ze het hele jaar door een gezonde siësta. Van Het Nieuwe Werken hebben ze daar nog amper gehoord, maar ze volgen wel moeder natuur.

De werkdag begint net als bij ons tussen 8 en 9, de lunchpauze begint pas rond een uur of 1 's middags. Tussen 3 en 4 wordt het werk weer hervat en rond een uur of 8 is de werkdag afgelopen.

Wennen

Dat is een dagschema waar we in de zomer gemakkelijk aan zouden kunnen wennen. Je voorkomt daarmee dat je in de heetste uren van de dag zit te zweten op kantoor, en 's avonds zijn er nog genoeg lichturen over om van de zon te genieten.

Inwoners van deze landen moeten er niet aan denken om om zes uur aan tafel te gaan, want dan rammel je alweer van de honger tegen de tijd dat je naar bed gaat. De Fransen schuiven pas na 8 uur aan tafel, de Spanjaarden vaak pas rond een uur of 10.

Zelf uitmaken

Voor het kwart van de beroepsbevolking dat zelf zijn tijd mag indelen zou een extreem vroege of Zuid-Europese werkdag een uitkomst kunnen zijn om optimaal te kunnen genieten van de zomer. Maar laten we dat vooral niet van bovenaf opleggen; mensen kunnen zelf wel uitmaken wanneer ze het liefst willen werken.

We kunnen beter onze energie steken in het bevrijden van de rest van de beroepsbevolking onder het juk van de vaste kantooruren. Of het nu zomer is of winter.

Willem de Jager is voorzitter van het Forum Duurzaam Werken (voorheen TelewerkForum)