Of het nu gaat om hypotheken of pensioengeld, laat de politiek nou eens sturing geven.

Door: Martine Hafkamp

Na Mark Rutte deed onlangs Diederik Samsom een appèl op de Nederlandse burger om toch vooral (veel) geld uit te gaan geven. Om die manier moet onze economie uit het slop worden getrokken.

Wat dat betreft lijken ze wel een nieuwe versie van Peppi en Kokki. Wie kent de tekst van de begintune niet? ‘Toet toet, boing boing, Kokki en Peppi, centjes verdienen, hup naar de wal…’

Was het maar zo eenvoudig. Helaas is de praktijk iets weerbarstiger. 

Het lijkt mij verstandiger dat de Nederlandse heren en dames politici, die zelf na de traditionele barbecue net voor acht weken met reces zijn, eens moeten ophouden met dat paternalistische gedoe. We zijn allemaal volwassen mensen en bepalen zelf wel of en hoe wij onze zuur verdiende centjes uitgeven.

Sturing

Laat de politiek nou eens sturing geven. Zo zouden ze bijvoorbeeld eens kunnen beginnen met het creëren van een echte oplossing voor de op slot zittende huizenmarkt. Nog steeds weet niemand waar hij aan toe is. Het nu gesloten en bijzonder ingewikkelde akkoord is geen lang leven beschoren en dus wachten mensen weer af.

Veel beter lijkt het me om de hypotheekrenteaftrek nu eens echt af te schaffen en om de plannen van de commissie Dijkhuizen in te voeren.

Die houden in dat de eigen woning plus de schuld naar box 3 verhuizen, de hypotheekschuld wordt gesaldeerd met het vermogen en waarde van de woning. Daardoor ontstaat er per saldo een aftrek van 30 procent voor iedereen. Maak het weer zuiver en eenvoudig.

Pensioenfondsen

Door de politiek wordt ook geopperd dat pensioenfondsen zich op de markt voor hypotheken zouden moeten geven. Voor het gemak wordt er daarbij voorbij gegaan aan het feit dat niet alleen burgers, maar ook pensioenfondsen private partijen zijn en daarmee volkomen autonoom. De politiek hoeft hen niet te vertellen hoe ze de pensioencentjes moeten beleggen, dat kunnen ze zelf heel goed.

De pensioencentjes in Nederlandse hypotheken is een slecht idee uit het oogpunt van spreiding. De wereld is veel groter dan Nederland en om dan een te groot gedeelte in Nederland(se hypotheken) te beleggen is veel te risicovol.

Vertrouwen

De oplossing uit de crisis is vertrouwen en niets anders. De politiek, en zeker in deze vanwege zeer verschillende idealen wankele coalitie, is al jaren niet in staat om de burger vertrouwen te geven door een heldere en duidelijke visie te etaleren.

Mijn oproep aan het kabinet is dan ook om nu eens echt concrete stappen te nemen, ook al doen ze pijn, en probeer niet iedereen te vriend te houden.

Grijs gebied

Ondertussen bevinden de beurzen zich ook in een soort grijs gebied. Er is deels afscheid genomen van defensief bedoelde obligaties. Zo maakte Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, in juni met een bedrag van bijna 10 miljard dollar, de hoogste maandelijkse uitstroom mee in 26 jaar.

De stap naar aandelen wordt echter (nog) slechts mondjesmaat gemaakt. Beleggers hebben niet helemaal ongelijk met hun terughoudendheid, want een terugval van de wereldeconomie is niet uitgesloten. Niet alleen in Nederland houden consumenten de hand op knip en moeten overheden bezuinigen.

Strategie

Vooralsnog lijkt een belegging in hoofdzakelijk aandelen en dan voornamelijk in grote, financieel sterke, multinationals de komende tijd de beste strategie.

Te defensief, veel obligaties, of te offensief, te veel cyclische fondsen, blijft vooralsnog enigszins gevaarlijk lijken. Tenminste voor zolang we als consumenten niet naar alle Peppi’s en Kokki’s van deze wereld luisteren.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.