Laat jij het ook zo breed hangen als ondernemer? Dom. Dan zul je nog lang moeten ploeteren.

Door Erica Verdegaal

"Ik koop binnenkort een derde auto. Een elektrische, om mijn voetafdruk te verkleinen," zegt presentator Jort Kelder deze maand in het duurzame magazine Genoeg. Jort heeft wel iets met duurzaamheid, maar hij heeft ook wat dure zwakheden: kleding en auto’s. Is Jort dus rijk?

Zelf vindt hij van niet. Die hoge belasting hè… Volgens hem 60 procent. Als dat wat minder was, zou hij duurzame doelen willen steunen zoals Het Beloofde Varkensland en Wakker Dier. Maar nu nog even niet. Want Jort voelt zich, ondanks zijn gage van 5 tot 10K per optreden, niet steenrijk.

Flamboyant

Hoe kan dat nou, met zo’n dijk van een inkomen? De verklaring is dat een paar ton salaris (of meer) helemaal niks zegt over iemands rijkdom.

Stel, je harkt als ondernemer jaarlijks een half miljoen euro’s binnen, maar dat halve miljoen gaat steeds compleet op aan auto’s, een jacht, een villa of een flamboyante levensstijl. Dan ben je aan het einde van elk jaar weer even arm als aan het begin.

Mensen met talent voor rijkdom meten hun succes daarom niet af aan inkomen, maar aan vermogen. Daardoor kun je eerder stoppen met ploeteren, en bovendien: de fiscus helpt mee. Van je inkomsten snoept de fiscus veel meer af (maximaal 52 procent) dan van belastbaar bezit (vooralsnog 1,2 procent per jaar).

Stilletjes en succesvol

Een slimme rijkaard wil dus geen boot van twee ton. "Daarvoor moet ik bruto ruim vier ton verdienen", becijfert hij. Wat hij netto van zijn inkomen overhoudt, houdt hij liever vast als een terriër. Stilletjes en succesvol gaat hij het verstandig beleggen.

Naarmate zijn rijkdom groeit, draait het leven van de rijkaard steeds minder om inkomsten en steeds meer om het rendement op wat hij of zij al bezit.

Miljonairstalent

Bezit jij dit soort miljonairstalent? De volgende, eenvoudige test wijst het uit. Bereken eerst sinds hoeveel jaren je al een inkomen hebt. Vermenigvuldig dat aantal jaren met (ongeveer) het gemiddelde bruto jaarkomen dat je in die jaren had, en deel de uitkomst door tien.

Vergelijk dat bedrag met je huidige spaarpot of vermogen, inclusief het geld in je eigen huis, maar minus eventueel ontvangen erfenissen, schenkingen of loterijprijzen.

Rijkdomverbruiker

Bezit je minder? Dan ben je een rijkdomverbruiker. Zonde, doe daar wat aan; rijk(er) worden, kun je leren. Bezit je echter meer? Dan ben je een echte rijkdombouwer. Gebruik en verbeter dat talent! Dan word je met gemak rijker dan Jort.

Erica Verdegaal is econoom en personal finance-publicist. Haar nieuwe boek Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft. Verscheen dit voorjaar bij uitgeverij Haystack.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!