De voordelen van meer spenderen lijken duidelijk. Tenzij het betekent dat we structureel meer blijven uitgeven dan er binnenkomt.

Door Olaf Rutten

“Het kabinet moet mensen verleiden om meer geld uit te geven, zodat de economie een impuls krijgt,” aldus PvdA-leider Diederik Samsom afgelopen dinsdag in een interview in de Volkskrant.

Bij vermogende particulieren en pensioenfondsen staat veel gespaard geld vast, zogenaamd ‘Slapend vermogen’ dat beter uitgegeven kan worden volgens Samson.

Een slecht idee volgens mij, het weerhoudt ons van de mogelijkheid veranderingen en innovaties door te voeren. Stel grenzen en ga eindelijk op creatieve wijze de tering naar de nering te zetten.

Uitgeven

Een oproep tot het meer uitgeven is al veel eerder gedaan. In 2002 door George W. Bush, de vorige president van de Verenigde Staten en onlangs stelde Mark Rutte hetzelfde voor. Het idee hierachter is dat als er geld wordt uitgegeven, er geproduceerd kan worden zodat er banen worden gecreëerd. 

Dit klinkt weliswaar logisch, maar is uitermate kortzichtig als het betekent dat we structureel meer blijven uitgeven dan er binnenkomt. Geen enkel bedrijf of particulier zou dat lang volhouden.

Er is creativiteit en innovatie nodig om het te doen met de middelen die er zijn. De crisis dwingt ons om grenzen te stellen en het kaf van het koren te scheiden. Wat willen we nog wel en wat niet meer? 

De druk die door de urgentie ontstaat, nodigt ons uit om tot nieuwe ideeën te komen. Dit proces vraagt om leiders die deze druk aankunnen en die met innovatieve visies komen. Meer uitgeven getuigt juist van een gebrek aan visie en vertrouwen.

Waarden

Hoogleraar Klaas van Egmond geeft in zijn boek “Een vorm van beschaving” aan dat een crisis wordt veroorzaakt doordat we als een dronkenman door ons eigen waardepatroon zwalken. Om uit een crisis te komen moeten we ons daarom  heroriënteren op onze waarden. Wat vinden we nu echt belangrijk?

De oplossingen moeten komen door het overwinnen van tegenstellingen, door samen te werken, goed te luisteren en zo vertrouwen te creëren om het anders te durven doen.

Minder geld uitgeven wil niet zeggen dat de kwaliteit omlaag gaat, er zijn talloze voorbeelden van sociale innovatie waaruit blijkt dat je met minder middelen meer kunt bereiken. Less is more, mits je visie en creativiteit inzet.

We zijn met z’n allen in Nederland een pas op de plaats aan het maken wat betreft het uitgeven. We stellen grenzen en daar is niets mis mee. 

Onze prioriteiten veranderen en we denken goed na of we iets echt waardevol vinden of niet. De verleidingen om te kopen kunnen we steeds beter weerstaan. 

Vrijheid

Onszelf kunnen beheersen en kritische en bewuste keuzes maken is niet ouderwets, het is een vorm van vrijheid. Het getuigt van ontwikkeling om simpelweg NEE te zeggen tegen de vele verleidingen die dagelijks op ons pad komen. Laat ons werkgelegenheid creëren met producten en diensten die we daadwerkelijk belangrijk vinden.

Economische groei mag geen doel op zichzelf worden. We willen werkelijke ontwikkeling en niet nog meer van hetzelfde.

Olaf Rutten is directeur van SharpenYourBusiness. Een ondernemer pur sang, van krantenjongen tot miljonair, met een passie voor het hand in hand laten gaan van ziel en zakelijkheid. Olaf is auteur van het boek `Minder werken, meer verdienen'.