Technisch vernuft

Dit jaar is de sector technologie duidelijk achtergebleven bij de markt als geheel. Dat blijkt uit het rendement van de S&P Information Technology Index. Hierin zijn 70 grote tech-bedrijven opgenomen.

Door Martine Hafkamp

De stijging van de beurzen dit jaar, en gedurende de rally sinds november, was voornamelijk afkomstig van zogenaamde defensieve waarden als voeding, drank, farmacie en nutsbedrijven. Dit zijn door te tijd heen solide sectoren met een vaak aantrekkelijk en stabiel dividend.

Deze defensieve waarden werden feitelijk gezien als een alternatief voor (bedrijfs-)obligaties en spaargeld. Aandelen van Unilever, Heineken, Nestlé, etc. waren daardoor populair. Zo populair dat de koersen explosief stegen.

Zo liep bijvoorbeeld het aandeel Unilever op naar de hoogste koers ooit. Door de fors opgelopen koersen waren deze aandelen nauwelijks meer defensief te noemen.

Defensief

Nu de centrale banken wellicht hun beleid gaan veranderen, er wordt daar in ieder geval volop op geanticipeerd en de rente begint hierdoor al te stijgen, doen beleggers afstand van hun defensieve waarden.

Sinds begin mei de bijeenkomst van de Fed plaatshad waar de eerste tekenen van een beleidsverandering naar buiten kwamen, zitten de meer conjunctuurgevoelige sectoren (industrie, financials en technologie) in de lift.

Technologie heeft van deze sectoren de meeste potentie. De sector is relatief goedkoop. De koerswinstverhouding ligt op 13 terwijl deze van de S&P 500 op bijna 15 ligt. Dat terwijl de winstgevendheid van technologiebedrijven bovengemiddeld is en hun balansen ijzersterk zijn.

Bedrijven als Intel, Microsoft, EBay, Cisco, Apple en Google hebben solide balansverhoudingen met weinig of geen schuld. Ondertussen zijn zij nog altijd innovatief en realiseren enorme winsten. Sommige technologiebedrijven keren inmiddels ook een mooi dividend uit.

Grootste sector

De technologiesector maakt in de Verenigde Staten overigens nog steeds 17,8 procent uit van de S&P 500. Daarmee is het, ondanks de underperformance, nog steeds de grootste sector. Groter dan bijvoorbeeld financials met 16 procent en farmacie met 12 procent.

De enorme vlucht naar veiligheid is het afgelopen half jaar duidelijk ten koste gegaan van technologieaandelen. Zo was de koerswinst-verhouding van de nutssector tot voor kort hoger dan die van de tech-sector.

Recent is de tech-sector de nutssector weer gepasseerd. Normaal gesproken hebben groeibedrijven, en dat zijn tech-bedrijven, een groeipremie.

Groei

Aangezien de vernieuwing en dus ook de groei voornamelijk uit de technologische hoek zal blijven komen, lijkt een groeipremie op zijn plaats. Een relatieve stijging van de technologiesector ten opzichte van vooral de defensieve sectoren ligt daarmee voor de rest van dit jaar en mogelijk ook daarna wel in de lijn der verwachtingen.

Technologie is uiteraard een ruimer begrip dan alleen informatietechnologie. Ook nieuwe technologieën op het gebied van het boren naar olie en gas en alternatieve energie gelden als innoverend en groeibevorderend.

Nieuwe energie

Daarmee zijn niet alleen Intel, Microsoft, Apple en Google interessant, maar ook allerlei minder bekende bedrijven op het gebied van nieuwe energie. Voor beleggers is deze laatste categorie het beste te bespelen met behulp van ETF’s.

Een voorbeeld hiervan is de Market Vectors Global Alternative Energy ETF (GEX). In deze tracker zijn van de bedrijven die erin opgenomen zijn, de tien grootste holdings afkomstig uit tien verschillende sectoren. Daar bovenop zijn het allemaal sterk innoverende bedrijven.

Op zijn kop

Maar ook de spectaculaire ontwikkelingen in het schaliegas in de Verenigde Staten zijn het gevolg van het toepassen van nieuwe boortechnieken. Het is een nieuwe techniek die de wereldeconomie op zijn kop zet.

Sommige olieproducerende landen, en dan vooral landen met een mindere kwaliteit olie en gas, merken het in hun sterk afgenomen afzet. In het Midden-Oosten zal men de gevolgen hiervan eveneens gaan ondervinden.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben GEX in portefeuille.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie