Als je deelt wat je wilt delen, dan is er genoeg voor iedereen en heb je tegelijkertijd minder zorgen van je bezit. En slimme ondernemers snappen steeds beter hoe je daar geld mee kunt verdienen.

Door Juul Martin

Waarom gaat het goed met onze deeleconomie? De bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, je kunt nu zowat alles delen met of lenen/huren van iemand bij je in de buurt.

Spullen via spullendelen.nl of Peerby. Maaltijden via Thuisafgehaald.nl, auto’s via Mywheels of Snappcar en binnenkort kun je zelfs je tuin delen of iemand anders tuin gebruiken via tuintjedelen.nl.

De eerste mens die het nieuws haalt omdat hij zonder eigen bezit een geweldig luxeleven leidt gaat niet lang op zich laten wachten. Misschien is het wel een Duitser, want Snappcar gaat zijn diensten nu ook al in Duitsland aanbieden.

Peerby gaat delen zelfs in het Engels faciliteren dus we moeten straks niet raar opkijken als ze in London elkaars balkons maaien met gedeelde grasmaaiers. Eindelijk weer Hollandse exportproducten om trots op te zijn.

Minder verkopen

'Maarrrrr, als iedereen zijn spullen gaat delen, dan kunnen de bedrijven niet zo veel spullen meer verkopen en dan gaat de economische groei er aan!’ is een veel gehoorde tegenwerping.

Ja, dat kan gebeuren. Economische stilstand of krimp. En is dat erg als je toch toegang hebt tot datgene wat je nodig hebt? Als je minder hoeft te kopen, heb je ook minder geld nodig.

Dat geldt ook voor bedrijven natuurlijk, want waarom zou je niet je printer delen met je buren van het bedrijvenpark? Het gaat om de netto overvloed uiteindelijk.

Meer investeren

Maar wacht eens even, als we meer delen, dan houden we meer over. En dan kunnen we meer gaan investeren! Investeren in andere bedrijven bijvoorbeeld en concurreren met banken die op dit moment niet zo happig zijn in het uitlenen van geld. Waar je dan in moet investeren?

In bedrijven die hun nieuwe producten deelbaar aanbieden. Als ik 100 euro heb om aan een boormachine uit te geven dan zou ik er zeker voor kiezen om samen met 3 anderen een veel betere boormachine van 400 euro te kopen waar dan een handig deelappje bij zit.

Ik ben net zo duur uit, heb toegang tot een veel betere boor, en de kassa ringelt fatsoenlijk. Dikke kans voor groei dus, die deeleconomie.

Juul Martin is spreker en pleitbezorger de deeleconomie