Je kunt niet tegelijkertijd positief én negatief zijn. Welke keuze maak jij? 

Door Bart Flos
 

Trevor Blake, auteur van het boek Three simple steps: a map to success in business and live haalt neurologisch onderzoek aan waaruit blijkt dat als je langer dan een half uur bent blootgesteld aan negatieve energie er neuronen worden ‘afgestroopt’ in je hippocampus. Het maakt pap van je hersenen. Brrrr! En wat blijkt? Het verandert de ontvanger bovendien in een klaagzender. 

Rampmedia

Deze week werd bekend dat we van Brussel weer miljarden extra moeten bezuinigen en al vlug was iedereen aan het klagen. Van al het gezeur om ons heen is dit crisisklagen misschien nog wel het ergste. Er gebeurt iets groots en onbegrijpelijks waar we als individu geen vat op hebben, het ligt buiten ons bereik.

Dus zetten we onze klaagzender aan en mopperen we er over binnen de groep. Het slechte nieuws verspreidt zich daardoor steeds verder. 
 
En het verspreidt zich ook steeds sneller dankzij zowel oude als nieuwe media. Alle achterdocht, paranoia en angst is makkelijk en gratis op te halen. We absorberen het, voelen ons er slecht bij en daar klagen we vervolgens weer over. Het is als een schadelijk virus dat zich met iedere zeurnies of zanikhoest verder verspreid. Hatsjoe! Besmettelijk, maar helemaal niet nodig, het proces is simpel om te draaien.

Mindset

Onderzoek toont namelijk aan dat onze hersenen niet tegelijkertijd in een positieve én een negatieve staat kunnen verkeren. We zijn wat dit betreft net een binair systeem: nul of één. Daar kunnen we handig gebruik van maken. Laat iemand switchen van een negatieve mindset naar een positieve en je hebt de basis gelegd voor oplossingsgericht denken: dat is anti-klagen.  

#posiconomie

Als voorbeeld heb ik op twitter een hashtag geïntroduceerd: #posiconomie. Het enige wat ik doe is al het positieve economische nieuws bewust retweeten. Lees er eens een stuk of tien, twintig achter elkaar. Valt wel mee met die crisis, he? Fijn gevoel toch? 
 
Laten we elkaar een plezier doen en het doemdenken een halt toeroepen. Dat lukt als we gebruikmaken van de kracht van het collectief. Gebruik mijn hashtag als je positief nieuws verspreid en vraag anderen hetzelfde te doen. Het helpt ons weer een beetje op weg in de richting van herstel. Kunnen we weer ‘normaal’ gaan doen. Veel succes!

Bart Flos is klaagcoach, inspirator, veranderadviseur en auteur van Het anti-klaagboek en Het anti-sleurboek, uitgegeven door Uitgeverij Haystack. Volg Bart op twitter.com/bartflos.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!