Zelf ben ik er ook eentje: een ideeënman. Overal zie ik wel een goed zakelijk idee in. Maar een goed idee is lang niet altijd genoeg om een goed bedrijf te starten. Er komt veel meer bij kijken, vooral in de wereld van tech startups.

Door Sebastiaan Hooft

Altijd en overal kom ik mensen met goede ideeën tegen. Gedreven door succesverhalen over Instagram of Tumblr, kan iedereen wel de opvolger van Facebook bedenken.

Mijn eerste vraag is dan altijd: "Goed idee, maar wie gaat het bouwen?" Dat laatste blijkt dan meestal een los eindje te zijn. Er zijn contacten in India die het voor een appel en een ei willen bouwen of er wordt naïef gedacht dat een technisch vriendje het wel even in elkaar zet.

Illusie

Laat ik voor alle duidelijkheid die illusie nu wegnemen. Een tech startup gaat over ontwikkelaars die een product bouwen. Diezelfde ontwikkelaars zijn wijs genoeg om zelf een idee uit te werken. 

Volgens het Lean-principe bouwen ze in no time producten waar de wereld echt op zit te wachten. Dan doen ze nog een simpele zoekopdracht op Quora en Techcrunch en deze bright guys zijn ook nog eens up-to-date over business modellen, growth hacking en term sheets.

Niet waardeloos

Ben je als ideeënman dan helemaal waardeloos in de techwereld? Nee, natuurlijk niet. Uiteindelijk hebben tech startups ook mensen nodig die aan organisatieontwikkeling doen. En soms zoeken ze toch een niet-technische medeoprichter.

Heel soms zijn er ook ideeënmannen of -vrouwen die met een briljant charisma een heel team van ontwikkelaars weten aan te trekken.

Mocht dat laatste echter niet lukken en wil je toch een tech startup beginnen, dan zit er maar een ding op. En dat is, net als ondergetekende inmiddels heeft gedaan, je aanmelden bij Codecademy.com.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, inspirator en startup mentor. Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.