Financiering verkrijgen betekent in veel gevallen aandelen verkopen aan investeerders. Want wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen.

Wanneer iemand een idee heeft en een bedrijf opricht, heeft hij 100% van de aandelen handen. Al snel zal hij (of zij) er achter komen dat een startup runnen een ‘hell of a job’ is. Dus wordt er gezocht naar een co-founder, een medeoprichter.

Iemand die aanvullend is op de founder, bijvoorbeeld op technisch of op commercieel vlak. Omdat er vaak nog geen substantiële inkomsten zijn, kan er geen salaris kan worden uitbetaald. De co-founder ontvangt tussen de 25% en 50% van de aandelen in ruil voor zijn inzet.

Chips en frisdrank

Na een paar maanden op chips, pizza en frisdrank moeten toch de eerste kleine investeringen worden gedaan. Bijvoorbeeld in design van het product, server ruimte of het inkopen van wat clicks om het product te marketen.

Dit bedrag - tussen de 10.000 en 20.000 euro - kunnen de startups “ophalen” bij vrienden en familie of van bij een accelerator zoals Startupbootcamp. Dit kost de startup tussen de 5% en 10% van de aandelen in ruil voor bijvoorbeeld €20.000.

Stapje verder

De startup komt met dit geld een stapje verder en begin wat succesjes te boeken. Na een tijdje is dit geld op. De oprichters moeten op dat moment al opnieuw op zoek zijn naar financiering. Meestal doen zij dat bij informal investors via een zogenaamde “seed round”.

Daarbij gaat het meestal om bedragen van €100.000-€250.000. Deze financiering wordt veelal opgehaald bij informal investors.

Verwateren

Opnieuw verwateren de oprichters, dat wil zeggen, zij houden steeds minder aandelen over. Na de seed round kan een volgende ronde volgen, een series A-ronde. Meestal gebeurt dat met een venture capitalist, een professioneel bedrijf dat investeert in startups.

De bedragen die zij investeren liggen tussen de €500.000 en enige miljoenen. Opnieuw verwateren de oprichters met als mogelijk gevolg dat ze zelf nog maar 20 % van de aandelen in handen hebben. Maar wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen en dat geldt zeker ook bij startup-financiering.

Aandelen voor financiering

Financiering betekent in veel gevallen dan ook aandelen verkopen aan investeerders. In twee recente gevallen bij ‘onze startups’ ging het om een aandelentransactie. De oprichters gaven nieuwe aandelen uit aan de investeerders, die daardoor aandeelhouders in hun startup werden.

In een derde geval kwamen de oprichters en de investeerder(s) een ‘convertible’ overeen.  Een convertible of in het Nederlands een converteerbare lening wordt steeds vaker gebruikt bij financiering van startups. Hierbij ontvangt de startup een lening van de investeerder.

Aflossen

Die kan binnen een bepaalde periode inclusief rente worden afgelost. De investeerder of de startup (afhankelijk wat is afgesproken) kan de lening, meestal op een vooraf vastgesteld moment, omzetten in aandelen.

In dat geval krijgt de startup er een nieuwe aandeelhouder bij en ‘verwateren’ de zittende aandeelhouders. Bij verwateren wordt het deel van de koek voor de zittende aandeelhouders iets kleiner. Daar staat tegenover dat de startup geen lening meer heeft die hoeft te worden afgelost en het bedrijf er dus financieel gezien gezonder voorstaat.

Volgende ronde

Vaak converteert de lening naar aandelen zodra de startup een volgende financieringsronde ophaalt. Op dat moment wordt er tussen de oprichters en aandeelhouders van de startup met de nieuwe investeerders een waardering van de startup overeengekomen.

Dit is onderdeel van het onderhandelingsproces tussen de startup en de nieuwe investeerders. Zo kan bijvoorbeeld worden overeengekomen dat de nieuwe investeerders een bedrag van €500.000 zal investeren op een ‘post money’ waardering van € 2 miljoen. In ruil voor hun investering ontvangen de geldschieters 25% van de aandelen in de startup.

De investeerder die de convertible van bijvoorbeeld €200.000 heeft verstrekt in dit voorbeeld, is overeengekomen dat de lening omgezet wordt in aandelen op het moment dat het bedrijf een waardering van €4 miljoen heeft.

Risico

En dat deze investeerder, omdat hij al vroeg in de startup-fase het risico heeft genomen om te investeren, een korting krijgt van 20% op de prijs die hij voor zijn aandelen betaalt op het moment dat zijn lening wordt omgezet in aandelen. 

Het voordeel van een converteerbare lening is onder andere, dat het discussies over de waardering van een startup in haar prille bestaan tussen de investeerder en de oprichters van de startups voorkomt. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om een voor beide partijen acceptabele waardering van de startup af te spreken.

De infographic op Fundersandfounders.com toont hoe de aandelenkoek vanaf het prille begin van een startup tot aan een eventuele beursgang wordt verdeeld.

Op 13 juni organiseert Startupbootcamp How To … Negotiate a Term Sheet, een live onderhandeling tussen een startup en een investeerders plus hun advocaten. 

Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks zijn de initiatiefnemers van het startup accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en  Startupbootcamp Global. Zij zijn tevens auteurs van het (e)boek I’m Hungry, Starten, Accelereren en Innoveren