Vaste prijs oplossing huizenmarkt

De huizenmarkt is ondoorzichtig en speculatief. Het wordt daarom tijd voor vaste huizenprijzen.

Door Juul Martin

Stel je voor, je hebt een koophuis en eigenlijk zou je willen verhuizen. Je wilt een grotere tuin voor de kinderen of juist een kleinere omdat je niet tegen het onkruid op kunt wieden.

Hoe dan ook, je koopt wellicht geen ander huis omdat er zo veel onzekerheid is op de markt en je huis misschien wel in waarde is gedaald. Maar wat als we nu eens een slimme afspraak maken waardoor we allemaal weer vrolijk huizen kunnen kopen en verhuizen?

Krapte

Bouwers en overheden hebben er mede voor gezorgd dat er te weinig huizen waren waardoor we met z’n allen veel te veel zijn gaan betalen voor onze koophuizen. De krapte is geschapen, maar wij kopers zijn zelf verantwoordelijk geweest voor de (dure) koop zelf. Wellicht in de hoop op onze huizen te verdienen bij doorverkoop, ik weet het niet.

ls dat zo is dat vind ik dat bijzonder schokkend. Het schokkende daaraan vind ik dat het marktdenken keuzes over wonen (en dus leven met je gezin) heeft beïnvloed en de keuzes afhankelijk zijn geweest van een speculatiegedachte.

Kiezen

We kunnen er als woningbezitters en potentiële kopers zelf voor kiezen dat niet meer te doen. Wat we wel moeten doen, is het idee loslaten van deelname aan de huizenmarkt. Een markt met variabele prijzen waar ondoorzichtige mechanismen van makelaars en projectontwikkelaars bijdragen aan speculatie en onzekerheid.

Wat we moeten doen, is met elkaar afspreken dat de huizenprijzen vast zijn. Geen vraagprijs en dan onderhandelen en prijzen opdrijven, maar net als bij boeken een vaste prijs. Je betaalt het prijskaartje dat aan de woning hangt.

Een woning kan best een bepaalde waarde toegekend krijgen door een daarvoor bedoelde onafhankelijke club op basis van de kwaliteit van de woning en de woonomgeving. Jaarlijks stijgt de prijs met de inflatie mee, zodat je als je je huis verkoopt geen verlies lijdt.

Kopen

Als je nu een huis wilt gaan kopen en de bereid bent de vaste prijs te betalen, is de keuze makkelijker gemaakt. Als je een eventuele restschuld op je oude woning meefinanciert zullen je maandlasten niet stijgen en weet je dat je je huis ooit weer kunt verkopen, voor wat we afspreken dat het waard is.

Ik ben geen econoom, bankier of expert. Maar als woningbezitter voelt dit goed. Naïef? Vast. Haalbaar? Lijkt me wel.

Juul Martin pakt maatschappelijke vraagstukken aan door mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn te verbinden. Hij geeft lezingen en begeleidt co-creatieprocessen. Reageren kan via twitter @juulmartin

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie