Na jaren achterop te hebben gelopen op andere Europese landen is de Nederlandse markt voor zonnestroom volledig losgebarsten, mede dankzij de lage prijs van zonnepanelen. Maar dit feestje zou wel eens snel op de tocht kunnen komen te staan. 

Door Peter Desmet

De Europese Unie overweegt namelijk een importheffing op Chinese zonnepanelen. Zo’n importheffing zou een directe bedreiging zijn voor de sector, voor de 100.000 Nederlandse zonnestroomproducenten en voor de ontwikkeling van duurzame energie.

De aanleiding voor de EU om een importheffing op Chinese panelen te overwegen is een klacht van een groep van Europese zonnepaneelproducenten onder de naam EU Prosun. Ze beschuldigen Chinese fabrikanten ervan in Europa onder de kostprijs te verkopen en de Chinese Staat ervan dat deze hun fabrikanten zou subsidiëren. 

In de komende weken beoordeelt de Europese Commissie of dit inderdaad het geval is. De juridische gang van zaken hieromtrent is complex, maar duidelijk is dat door de regelgeving China eigenlijk bij voorbaat schuldig wordt bevonden.

Importheffing

Europa kan daardoor besluiten een importheffing op te leggen op alle Chinese zonnepanelen die Europa binnen komen. Deze importheffing kan oplopen tot 85%.

Wat betekent dit voor de Nederlandse consument? Heel simpel: een Chinees zonnepaneel verdubbelt dan zowat in prijs en de helft van het geld die de consument dan voor dat paneel moet betalen gaat als belasting naar Europa.

Finito goedkope zonnepanelen waar de Nederlandse markt en met name de collectieve initiatieven zo dol op zijn. De kans is heel reëel dat dit vanaf 6 juni aanstaande het geval zal zijn.

Is dat het einde van de sector of is dat winst voor de Europese zonnepaneel fabrikanten? Waarschijnlijk geen van beide. De sector zal zeker een flinke deuk oplopen, maar de Chinese panelen zullen zo goed als mogelijk vervangen worden door Zuid-Koreaanse, Taiwanese en Indische fabricaten. 

Die kosten meer dan de huidige Chinese panelen, maar nog altijd minder dan de Europese. Dus het voornaamste resultaat: de markt krimpt én de consument betaalt meer. Met dank aan Brussel.

Oproep aan de feestgangers

Het is onontkoombaar dat een eventuele importheffing schadelijk zal zijn voor de zonnestroomversnelling die ons land op dit moment ondergaat.

Het bedreigt de snelle uitrol van decentrale duurzame energie, het bedreigt de banenmotor die de zonnestroom sector momenteel is en het bedreigt de investeringen van huidige en toekomstige zonnepanelen bezitters.


Ondanks dus dat de hele sector in feeststemming is en ik het vreselijk vind met slecht nieuws te moeten komen, luid ik toch de noodklok. Nu kan er nog wat gedaan worden. AFASE, Association for Affordable Solar Energy strijdt tegen de antidumpingheffing, maar ook nationale publieke opinie kan nog wel eens helpen. 

Dus ik nodig met name de invloedrijke feestgangers zoals Uneto-VNI, Urgenda, Vereniging Eigen Huis, Natuur en Milieu én Holland Solar uit om in actie te komen. Anders haal ik vast aspirines tegen de kater.

Peter Desmet is directeur van SolarClarity, een importeur van zonnestroomapparatuur