Ze zijn lekker bezig in Duitsland. Waar de ene boerenschuur al helemaal bedekt ligt met zonnepanelen en de volgende willekeurige Helmut bezig is ze er op te schroeven, werken ze ook hard aan windenergie.

Door Juul Martin

Onze jongens van Ballast Nedam gaan er zelfs een heel windpark aanleggen. Hoe kan het dan toch zijn dat wij in Nederland zo hopeloos achterlopen?

Uit ervaring met zonnekracht, een project waarin we met Nudge lokaal burgers verenigden om samen zonnepanelen aan te schaffen in hun buurt of wijk weet ik hoe lastig het soms nog kan zijn. Is mijn dak geschikt? Wat is de terugverdientijd? Hoe werkt dat met de meter? Allemaal vragen die mensen er nog van weerhouden om panelen aan te schaffen.

Rendement

Gek eigenlijk, want het rendement op zonnepanelen (besparen op een stijgende stroomprijs) is veel hoger dan op je spaargeld. Als je een beetje een bedrijf hebt met een groot plat dak en het vol stopt met panelen dan ben je helemaal spekkoper.

Windmolens blijft een lastiger verhaal. Wie wil er immers tegen een zoemend gevaarte aankijken? Deze vraag stel ik vaak in mijn lezingen. Meestal wil niemand dat. Maar als ik vervolgens vraag wie tegen een windmolen aan wil kijken als hij er gratis stroom van krijgt, dan wil ineens iedereen het.

Dus, overheden en windmolenbouwers, doe er je voordeel mee. Biedt mensen die dichtbij wonen gewoon gratis stroom. Omkopen en betrekken die hap, alles voor het goede doel.

Energieneutraal

De stad Nijmegen werkt sinds een jaar aan power2nijmegen. De doelstelling is om in 2045 helemaal energieneutraal te zijn. Dit project is nu al genomineerd voor de p-Nuts award, terwijl ze net zijn begonnen.

Wat ze hebben gedaan is alle burgers en bedrijven uitgenodigd om mee te denken en samen plannen te maken. De gemeente stelt zich faciliterend in op in dit gigantische co-creatieproject.

Het heeft binnen een jaar geleid tot 35 concrete plannen en ja, het kan lukken dat energieneutraal worden en de lokale economie wordt er door versterkt.

Co-creatie

Het mooie van co-creatie is dat je vantevoren niet weet wat er ontstaat. In dit geval heeft het bij elkaar brengen van mensen die hetzelfde doel nastreven geleid tot bijzondere innovaties.

Twee daar van zijn een biovergister en een high sky windturbine. De biovergister maakt van 'voedselresten' - een mooi woord voor poep - gas voor je huishouden en kan in iedere straat gemaakt worden.

Het bruine goud ligt voor het oprapen. De high sky windturbine is een soort vlieger die heel hoog zweeft en 100 x meer rendement kan halen als een ordinaire wiekenmachine. Ze zweven zo hoog dat je ze niet eens ziet, dus niemand kan er over zeuren.

Kansen

Kansen genoeg dus. Kansen genoeg om Nederland wereldwijd weer eens fatsoenlijk op de kaart te zetten als innovatief land. Wie weet zeggen ze van Sydney tot New York en van Bangkok tot Berlijn over ons energiebeleid daarom over tien jaar wel: Affengeil!

Juul Martin pakt maatschappelijke vraagstukken aan door mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn te verbinden. Hij geeft lezingen en begeleidt co-creatieprocessen. Reageren kan via twitter @juulmartin