Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks, initiatiefnemers van Startupbootcamp Amsterdam, doen om beurten verslag van hun ervaringen met tech-starters. Deze aflevering: techstartups claimen steeds vaker hun plek op technologiebeurzen.

Door Patrick de Zeeuw

Recentelijk presenteerden de belangrijkste spelers in tech en mobiliteit hun innovaties op het Mobile World Congres in Barcelona en CeBIT in Hannover.

Startups nemen inmiddels een belangrijke plek in op beide congressen. Meer dan vijftig startups presenteerden zich en lieten zien dat ze door innovatie, anders te denken en het nemen van risico’s de grote spelers in de ‘nek hijgen’.

Zo waren er op Cebit startups te zien die zich richten op alternatieve mobility solutions en elektronische voertuigen. Startups met mooie namen als Carzapp, Volcopter en Ecow toonden hun hardware en software voor een betere wereld.

Supermarkten

De Duitse startup Emmas-enkel.de laat zien hoe supermarkten het digitale tijdperk kunnen overleven door actief in te spelen op de online shopping revolutie. Emmas Enkel brengt op je mobiel de huidige en 'nieuwe' retail-ervaring samen.

De on- en offline kruidenier werkt samen met Vodafone om de Duitse variant van appie.nl succesvol in de markt te zetten. Belangrijk verschil: twee jonge Duitsers, Sebastian Diehl en Benjamin Brüser, zetten Emmas Enkel in de markt, niet een grote supermarktketen.

Cookies

Startupbootcamp Amsterdam-alumnus Viewsy.com stond samen met IBM op Cebit om haar “cookies for the real world”-technologie te tonen. Op Cebit kreeg men overigens bijzonder goede reacties. Viewsy verliet het evenement met een mooi gevulde pijplijn met nieuwe prospects.

Ook in Barcelona was er tussen het grote geweld van spelers als China telecom en Samsung ruimte voor startups, die grote problemen via hun (nog) kleine startup oplossen.

Een bloemlezing:

Yota: deze Russische startup presenteerde een smart Phone met twee schermen. Aan de voorkant maakt het gebruik van e-ink-technologie, vergelijkbaar met die van de Amazon Kindle. Het scherm op de achterkant is een gewoon touch screen-mobieltje.

De ‘inkt’-zijde kan niet alleen worden gebruikt voor het lezen van boeken, maar is onder andere erg handig bij het bekijken van kaarten in fel zonlicht. Mooie bijkomstigheid is dat e-ink je batterijduur verhoogd.

2013 zou het jaar van de e-ink smartphone kunnen worden. Het is nog wel even wachten op de beschikbaarheid van het toestel in Nederland, die komt pas nadat hij in Rusland is gelanceerd.

Zimperium: dit Israëlisch bedrijf ontwikkelt een ‘mobiel intrusion prevention system’ (MIPS). What the f*ck is dat? Een MIPS richt zich op het beschermen van bedrijfsnetwerken tegen een groeiend aantal bedreigingen, via privé-toestellen die toegang zoeken tot zakelijke netwerken.

Als deze apparaten worden geïnfecteerd met virussen, kunnen die zich snel verspreiden via het bedrijfsnetwerk en zo andere apparaten besmetten. Zimperium heeft een programma ontwikkeld dat het voor de IT-afdeling mogelijk om software - bij meerdere besturingssystemen en zonder jailbreak - te installeren op privé-devices.

IMobMedia: deze Ierse startup toonde z'n location based mobiele reclame-oplossingen voor mobiele operators. De technologie maakt het voor een mobiele operator mogelijk om te weten wanneer je waar loopt in een winkel - en om je coupons of advertenties via SMS, MMS of push-notificaties te sturen.

Een soort combi van Viewsy en de andere Startupbootcamp-alumnus LocalSensor.com, die een ander type location based marketingproduct heeft ontwikkeld. Dat wordt inmiddels succesvol gebruikt door Sanoma en Vodafone.

Amsterdam

Op 2 april starten we met Startupbootcamp Amsterdam 2013. Negen startups uit acht verschillende landen waaronder 7write.com, aliveshoes.com, touchideas.com, Ilost.nl, kinems.com, presentain.com, swogo.com, teachngo.com en twoodo.com zullen door ons en 150 mentoren in drie maanden geaccelereerd worden. Wellicht zien we hen volgend jaar terug op de Cebit of het MWC.

Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks zijn de initiatiefnemers van het startup accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichters van Startupbootcamp Global. Zij zijn tevens auteurs van het (e)boek I’m Hungry, Starten, Accelereren en Innoveren dat op 4 april uitkomt.