Natuurlijk, de slachtoffers en vernielingen door huftertjes hadden nooit gemogen. Maar van de snelle beweging die 'Project X' was valt een hoop te leren voor moderne leiders.

Door Arend Ardon

Bestuurders en politie krijgen er in het rapport van Job Cohen flink van langs. ''In zulke omstandigheden is er grote behoefte aan duidelijkheid en heldere kaders. Die waren er niet", aldus het rapport. Door de falende autoriteiten zou het uit de hand zijn gelopen.

Maar wat als we er eens een heel ander licht op werpen? Hoeveel leiders van ondernemingen breken zich het hoofd over de vraag hoe zij beweging in hun organisatie kunnen creëren? Wat kunnen zij leren van Project X?

Sleuren

‘Hoe doorbreken we de weerstand?’ ‘Waarom moeten we zo sleuren?’ ‘Hoe brengen we energie?’ Typische verzuchtingen die horen bij de sleur van verandertrajecten. Veel mensen zijn het moe.

Managers vragen zich af hoe het deze keer minder moeizaam kan en medewerkers worden het zat dat het management weer van alles voor hen bedacht heeft. Duwen, trekken, bukken, terugduwen. Enfin, we kennen het spel allemaal zo'n beetje wel.

Bij project X was de zorg heel anders. Aan energie geen gebrek. De beweging was niet te stuiten.

De zorg van de leiders was ineens heel anders: hoe kunnen we al die energie kanaliseren? Een pijnlijke leerervaring. Niet alleen voor de burgemeester en politietop, maar voor iedereen die in leiderschap is geïnteresseerd. Dit is nieuw!

Vernieuwen

Zou het ook mogelijk zijn zulke energie in uw organisatie vrij te maken? Uiteraard dan graag zonder stoeptegels naar de koffiedame en fietsen over de receptiebalie. Zou het niet fantastisch zijn als het mogelijk is beweging te stimuleren in plaats van plannen uit te rollen?

Recentelijk komt steeds meer kennis vrij hoe beweging op gang kan worden gebracht in organisaties. Drie krenten uit de pap.

1: Start met mensen die energie voelen om hun schouders ergens onder te zetten.

2: Focus op wat positief is. Dus geen energie verliezen aan wat niet werkt en wie niet wil.

3: Maak resultaten breed zichtbaar met moderne media en maak de instapdrempel laag; niets is zo verleidelijk als succes. Iedereen die mee wil DOEN is welkom. Klagers niet.

Nieuwe vragen

Vernieuwen vanuit energie betekent nogal wat voor leiderschap. Het vraagt geloof en vertrouwen dat vernieuwing kan ontstaan vanuit de medewerkers.

Het vraagt om kanaliseren in plaats van beheersen. En het impliceert acceptatie dat het soms ‘uit de hand loopt’.

Gelukkig maar dat in uw organisatie geen huftertjes rondlopen. En anders kunt u ze altijd nog naar het feestterrein buiten het dorp lokken.

Arend Ardon is vennoot van Holland Consulting Group. 'Zijn boek Doorbreek de Cirkel!, over leiderschapsgedrag in taaie veranderprocessen, geldt inmiddels als everseller.