Het is vrijdag weer Nationale Complimentendag. Oppassen geblazen: voor je het weet beledig je iemand, in plaats van te complimenteren.

Door Frank van Marwijk

Vol goede moed strooi je vandaag overal complimenten rond, maar als je niet oppast levert dat alleen scheve gezichten op. Wat kan er misgaan? De kans is groot dat je een compliment in een lelijk cadeaupapiertje verpakt, ik zie dat vaak gebeuren.

Om te voorkomen dat je op Nationale Complimentendag meer leed veroorzaakt dan nodig is, geef ik je hierbij tien voorbeelden van mislukte complimenten (en een tip).

Ironisch – Je prijst een collega omdat hij vandaag zo ‘lekker op tijd’ op zijn werk is verschenen, terwijl hij gewoonlijk altijd te laat komt.

Te vroeg – Je laat je lovend uit over het succes van een project, terwijl je collega nog in de ontwerpfase zit en alleen plannen uitwerkt.

Te laat – ‘Wat rook je toch lekker gisteren!’, zeg je tegen de afdelingssecretaresse.

Onder voorwaarden. – ‘Als het je lukt om die cijfers morgenochtend aan me te presenteren, ben je echt een fantastische accountant!’

Voor werk onder iemands niveau – Je geeft een systeemanalist een compliment voor het feit dat hij zo snel kan typen.

Na aanpassing – Je geeft kritiek op iemands werkwijze en dringt erop aan dat hij het anders doet. Als hij zich dan met tegenzin aanpast, geef je daarvoor een compliment.

Met verkeerde nadruk – Een collega heeft een stropdas omgedaan vanwege een belangrijke afspraak. ’s Middags kom je hem tegen in de gang. ‘Goh, wat zie jij er netjes uit?!’, zeg je met verbazing in je stem.

Met verkleinwoorden – Je maakt iets kleins van iets groots: “Dat plannetje van jou is best leuk, daar zit een kansje voor een succesje in.’

Met oneigenlijke toevoegingen: ‘Jouw inbreng tijdens de vergadering was erg goed. Voor iemand die hier net werkt.’

Aan de verkeerde persoon of collectief – Je complimenteert het hele bedrijf voor de fantastische resultaten, terwijl zich daarvoor maar enkele personen hebben ingezet.

Na deze tien foute voorbeelden heb ik gelukkig nog wel een eenvoudige maar gouden regel, die garandeert dat elk compliment slaagt: ken de mensen die je complimenteert.

Of het nou gaat om je baas of een medewerker: weet waar ze mee bezig zijn, wat ze zelf belangrijk vinden en wat hun kwaliteiten zijn. En complimenteer ze daarover niet alleen op complimentendag, maar zo vaak als je maar wilt: vandaag, maar ook morgen en elke dag erna. Mensen zijn goede complimenten niet zo snel zat.

Frank van Marwijk is lichaamstaaldeskundige en co-auteur van Het groot complimentenboek, de Complimentenkalender en Manipuleren kun je leren, uitgegeven door Uitgeverij Haystack. Volg Frank op Twitter en lichaamstaal.nl.