Leegstand zit niet alleen in vastgoed, maar is overal. De nieuwe economie draait om het gebruiken van producten, in plaats van het bezit ervan.

Door Juul Martin

Vorige week was het weer raak, leegstandsnieuws uit de vastgoedsector: Dit keer blijkt 16 procent van de kantoren leeg te staan.

Vaak nieuw gebouwd en nooit gebruikt. In het tv-programma ‘de slag om Nederland’ werd zelfs gesuggereerd dat in Rotterdam zowat de halve skyline van torens niet wordt gebruikt. Wat is er aan de hand?

Natuurlijk zijn er mensen die wijze naar de ‘boeven van de vastgoedsector’. Zij schijnen er alles aan te doen om ergens een projectje neer te kunnen zetten, vraag of geen vraag. Ik heb geen idee hoe het zit.

Anderen wijzen naar ‘de sukkels van de overheid, die allemaal te groot denken’ en hun eigen dorp, wijk of stad op de kaart willen zetten met de een of de andere toren. Ook hiervan weet ik noch van de hoed, noch van de rand.

Wat weet ik dan wel? Dat het drommels moeilijk is om onze materiële rijkdom ten volste te benutten.

Boormachine

Een boormachine bijvoorbeeld wordt gemiddeld voor tien gaatjes per maand gebruikt. Zeg, gedurende tien minuten dus. Dat betekent dat de boormachine per maand 99,98 procent van de tijd niet gebruikt wordt, en dus ‘leeg staat.’ Een auto wordt ongeveer anderhalf uur per dag gebruikt en staat dus 93,75 procent van de tijd ‘leeg’.

Een fondueset wordt doorgaans één keer per jaar een uurtje gebruikt en staat zo dus 99,999 procent van de tijd ‘leeg’. Dan laat ik ijsmachines, stofzuigers, krultangen en ander normaal huishoudelijk spul voor het gemak en ‘des lezers gemoedsrust’ maar even buiten beschouwing.

Sukkels

Wie zijn hier dan de boeven en sukkels? De ‘industrie’ die ons al dat spul maar probeert te verkopen en de overheden die het toelaten? Ik als consument? Jij, lezer? Of zijn we het allemaal?

Ik denk het laatste. We zijn dieven van onze eigen portemonnee als we 100 procent voor iets betalen dat we 0,0002 procent van de tijd gebruiken. Wij zijn allemaal sukkels als we onze ruimte vullen met schaarse grondstoffen in de vorm van een of ander product dat we amper gebruiken, waar ook nog eens bakken energie in zijn gestopt om te maken en te transporteren.

Toegang

De sleutel naar een duurzame, nieuwe economie zit hem in het faciliteren van toegang tot al die producten die we amper gebruiken, in tegenstelling tot het bezit er van. De sleutel naar economische groei zit hem in het verdienen van geld aan het faciliteren van die toegang.

En het leuke is, dat iedereen er dan wat aan kan verdienen. Jij, lezer, kunt je boormachine, auto of elk ander product waar jij toegang toe hebt delen met iemand of verhuren aan iemand. Met Peerby of een ander deelplatform bijvoorbeeld.

Mijn droom is dat ik over een paar jaar deze kop zie: ‘16 procent van de boormachines staat leeg’. Dan ben ik trots op de vooruitgang die we hebben geboekt. Trots op ons dat we onszelf van boeven en sukkels hebben getransformeerd tot helden van de nieuwe economie.

Juul Martin is waarmaker en spreker