In de Tweede Kamer rollen de dames en heren politici over elkaar heen. Wie heeft er schuld aan de problemen bij SNS, waar zouden al dan niet bonussen teruggevorderd kunnen worden en waarom moet het salaris van de nieuwe topman zo hoog zijn?

Door Martine Hafkamp

Mooie symboolpolitiek die inspeelt op de huidige onvrede onder de bevolking. Mensen waar stemmen moeten worden geworven. Premature verkiezingsretoriek die inspeelt op de beeldvorming van grabbelende en graaiende topbankiers.

Dat is goedkoop scoren. Wie nog nooit gehoord had van het zware weer waar SNS in terecht was gekomen door hun vastgoedpoot, heeft namelijk volledig langs de wereld geleefd.

De onteigening ofwel nationalisatie is enigszins lachwekkend. Wat moet de overheid met nog een bank? Als je nationalisatie als paardenmiddel in zet, dat moet je ook consequent zijn en alle crediteuren mee laten betalen.

Nu al waren al particuliere en pensioenbeleggers al aan de beurt, in de toekomst worden het heus de gewone obligatiehouders en misschien wel (een deel van) de spaarders of polishouders.

Systeembank

Er kunnen de nodige vraagtekens geplaatst worden bij de status van systeembank die SNS had verworven. De bank heeft wel veel spaargeld onder haar hoede (gelokt met relatief hoge renteniveaus), maar de balans is bescheiden.

In de Verenigde Staten hadden ze TARP en in Spanje hebben ze recent een Bad Bank opgetuigd. Waarom is dat hier niet gebeurd?

Men heeft er tenslotte jaren de tijd voor gehad. Dat dat is nagelaten roept eerder de vraag op wat de daarvoor in het leven geroepen werkgroep al die tijd heeft uitgespookt. In die periode heeft SNS nota bene een bod gedaan op een deel van het achtergesteld papier, dat nu waardeloos geworden is.

De hele gang van zaken rond SNS is het demasqué van toezichthouder, wetgever, ministerie en andere betrokkenen die zich nu verschuilen achter Brussel en onvolmaakte wetgeving.

Andere tijden

De les die we hieruit kunnen leren is dat we hier in Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder andere tijden zijn ingegaan, zoveel is duidelijk. De les van de demografische aardverschuiving, die begon al te dagen.

De lucht loopt uit allerhande vastgoed; dat voelden we ook al en dat gaat voorlopig ook nog wel door. Afgelopen week werd bekend dat van de Nederlandse kantorenmarkt zo’n 17 procent leegstaat.

Wankel

Nu weten we ook dat staat en politiek lang niet altijd op hun taak berekend blijken te zijn. Neem bijvoorbeeld de aardgasbaten die niet, naar Noors voorbeeld, voor de komende voorspelbare ouderenzorgberg zijn gereserveerd. Of het onverantwoorde en wankele fiscale beleid met betrekking tot vastgoedfinanciering.

Waar moet u heen met uw geld? Dan toch maar aandelen kopen? Maar ‘grappen’ zoals Imtech, KPN en SNS dan? Hoewel het nooit helemaal te voorkomen is, is het voor beleggers daarom naar mijn mening verstandiger om wereldwijd te beleggen en sterke multinationals te selecteren met bij voorkeur een mooi dividend rendement.

Niet duur

Bovendien zijn deze large caps (ook in Europa) niet duur. De vijftig aandelen uit de Europe Stoxx 50 hebben een koerswinstverhouding van 11 en een dividendrendement van nog steeds 4 procent. Risico’s als bij bijvoorbeeld Imtech zijn bij deze multinationals kleiner.

Een halvering van je aandeel op een dag bij teleurstellende resultaten zal niet zo snel gebeuren. En wat is nu veiliger? Een spaarrekening of een achtergestelde lening bij een bank of een aandeel van bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, Nestlé of Daimler?

En wanneer u wilt, kunt u het geheel nog beveiligen met gekochte putopties. Dan moet het toch mogelijk zijn rendementen op obligaties/spaarrekeningen te overtreffen zonder gekke bokkesprongen te hoeven maken en zonder als grabbelaar of graaier te worden beschouwd.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben Royal Dutch Shell, Nestlé en Daimler in portefeuille.