Werknemers die na een faillissement van een bouwbedrijf via 'de achterdeur' weer worden aangenomen als zzp’ers zijn weer volop in het nieuws. Deze levensgevaarlijke draaideur is een slechte zaak voor zowel de opdrachtgever als zelfstandige.

Door Martijn Pennekamp

Bouwbedrijven zien zich, door de economische malaise, gedwongen om goedkoper en flexibeler aan personeel te komen. Het bestaande personeelsbestand hangt als een molensteen om hun nek.

Veel personeelsleden werken al tientallen jaren bij hetzelfde bouwbedrijf en verdienen ondertussen een flinke boterham.

Afscheid nemen van dit te dure personeel gaat vaak alleen met betaling van een afkoopsom via een reorganisatieplan. Maar bij een faillissement vervallen alle rechten en kan het bouwbedrijf weer “schoon” verder.

Onvoorbereid

Werknemers belanden op straat, staan in de rij voor het UWV en krijgen bij hun laatste gesprek met de oude werkgever te horen dat ze weer voor hetzelfde bedrijf mogen werken maar dan als zzp’er.

Halsoverkop wordt er een traject opgestart waarbij de werknemer vaak met behoud van de uitkering van start kan als “zondernemer” (ondernemer zonder ondernemerschap). Veelal is de start onvoorbereid en ziet men het ondernemerschap als uitkomst in onzekere tijden.

Verklaring Arbeidsrelatie

Om bij de oude werkgever aan de slag te kunnen moet eerst de VAR (verklaring arbeidsrelatie) aangevraagd worden. De oude werkgever accepteert alleen de VAR WUO (winst uit onderneming).

Bij het invullen van het aanvraagformulier bij vraag 2 E en 2 J hoort de zzp’er in spé in te vullen dat hij meerdere opdrachtgevers zal nastreven en niet alleen voor zijn oude werkgever gaat werken.

Dan heeft hij de meeste kans op die VAR WUO. Echter wordt de waarheid hier vaak “vergeten”. Hierdoor wordt er een verkeerde VAR afgegeven met alle gevolgen van dien.

Boete

Stel dat deze zzp’er via de achterdeur weer aan de slag gaat bij de oude werkgever en hij blijft dat lange tijd doen (zal wel moeten want vind maar eens drie of meer opdrachtgevers in deze tijd) dan heeft hij het jaar daarop wat uit te leggen aan de belastingdienst.

Op het aanvraagformulier van de VAR heeft hij immers gelogen en dat vinden de dames en heren van de blauwe enveloppen niet leuk.

Laat Weekers dit jaar net 1600 inspecteurs opleiden om dergelijke gevallen te controleren. De belastingdienst zal de opdrachtgever en zzp’er naheffingen en boetes opleggen.

Extra faillissement

Dit soort constructies zijn levensgevaarlijk en uiteindelijk zal dit zorgen voor nog meer faillissementen.

De ervaring leert namelijk dat veel startende zzp’ers geen geld opzij leggen voor tegenvallers waardoor ze bij het opleggen van een boete en naheffingen grote kans maken om zelf ten onder te gaan.

Dus beste potentiële zzp’ers in de bouw, wees gewaarschuwd. En bedenk dat er bij het ondernemen meer komt kijken dan een draaideur.

Martijn Pennekamp is specialist op het gebied van zzp’ers. Hij is de oprichter van de website Ikwordzzper.nl en het ledenplatform Zzpkortingskaart.nl. Volg hem via Twitter: @ikwordzzper