Weer een blunderende bank gered. Is het misschien een idee om die miljarden ook eens in ondernemers met goede ideeën te investeren?

Door Geerhard Bolte

Tijdens het instorten van het communisme kwamen de Finnen met hun rug tegen de muur te staan. Een belangrijke afnemer van hun producten, Rusland, had geen geld meer.

De Finnen gingen niet bij de pakken neerzitten en richtten denktanks op, met daarin niet alleen politici en economen, maar ook kunstenaars en ondernemers. Ze bedachten samen nieuwe speerpunten voor hun economie, en ruilden bosbouw bijvoorbeeld in voor mobiele telecom – toen nog een prille markt. Nokia is het directe resultaat van de creativiteit van deze denktanks.

Een stap verder

Maar het gaat helemaal niet goed met Nokia! Klopt, maar de Finnnen zijn al lang een stap verder. Ze wilden niet afhankelijk zijn van hun nieuwe multinationals en nieuwe denktanks suggereerden dat de overheid zich structureel zou moeten richten op het helpen van kleine, innovatieve ondernemingen.

Het Finse innovatie- en technologieagentschap Tekes steekt nu elk jaar meer dan 600 miljoen euro in deze ondernemingen. Door de overheid gesteunde adviseurs en venture capitalfondsen zorgen voor aanvullende hulp.

Groene varkens

Het bekendste succesnummer van de nieuwe aanpak is Rovio Entertainment, de bedenker van Angry Birds, een computerspel waarmee je met vogels op groene varkens kunt schieten.

Vijf jaar geleden nog een grappige startup, in 2011 een serieuze onderneming met 75 miljoen euro omzet. Ongetwijfeld mede dankzij de vierhonderdduizend euro die Tekes erin investeerde.

Belletje 

SNS is gered. Waarschijnlijk terecht, maar toch: voor dat geld had je ook 37.000 (!) veelbelovende ondernemingen een startkapitaal van een ton kunnen geven. Wat zou dat op termijn opleveren?

Volgens mij is het tijd voor denktanks naar Fins model, die we een eenvoudige opdracht geven: waar moeten we heen met onze economie (en zorg en onderwijs en milieu)?

Tijd om eens te bellen met John de Mol, Robbert Dijkgraaf, Maarten van Rossem, Alexander Klöpping, Arjo Klamer. Om kletspraat te voorkomen stel ik Paulien Cornelisse voor als voorzitter. 

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in in originele en toegankelijke businessboeken. 

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!