Leider met ruggegraat gezocht

We vertrouwen onze bestuurders niet meer. Geen wonder, ze hebben gewoon geen goed verhaal.

Door Astrid Schutte

Het praatje van de gemiddelde manager op de nieuwjaarsborrel werd dit jaar met meer cynisme dan ooit beluisterd. Wij Nederlanders vertrouwen onze leiders en bestuurders namelijk niet erg, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van communicatiebureau Edelman.

Vooral bankbestuurders komen slecht uit de bus: we vinden dat ze door geld gedreven worden en er een laakbare moraal op na houden.

Een leider die niet wordt vertrouwd, heeft een groot probleem: hij wordt niet gezien als leider en kan dus zijn werk niet doen. Het is van groot belang dat leiders en bestuurders vertrouwen terugwinnen.

Oplossing

Het onderzoek geeft ook een richting waarin de oplossing gevonden moet worden: leiders moeten kiezen voor een cultuur van transparantie en dialoog met hun medewerkers. Dat klinkt vaag, maar is het niet.

Elke leider moet het verhaal van zijn organisatie vertellen, dat is nu eenmaal een van zijn kerntaken. Maar dat verhaal moet je als leider niet alleen maken, het verhaal moet gedeeld worden door alle medewerkers. Je moet praten met medewerkers, en naar ze luisteren. Delen zij jouw visie? Welke obstakels zien zij? Wat kunnen jullie samen doen om die obstakels weg te nemen?

Praten en luisteren

Praten en luisteren. Het klinkt zo eenvoudig dat het bijna op je lachspieren werkt. Toch besteden leiders dat praten en luisteren vaak liever uit. Bijvoorbeeld aan communicatieafdelingen die dan de opdracht krijgen hun abstracte plannen in een mooie verpakking te gieten.

Dat vergroot het wantrouwen alleen maar. Een bestuurder met ruggengraat durft in gesprek te gaan met medewerkers over zijn verhaal. Pas dan wordt het een eerlijk verhaal.

Astrid Schutte is oprichter van StoryVentures dat organisaties helpt bij het ontdekken en verwoorden van hun verhaal. Haar boek Echte leiders hebben een goed verhaal verscheen bij Uitgeverij Haystack. Volg Astrid op @Storyventures.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!

Tip de redactie