'De sweet spot zit tussen de 28 en 35 jaar.' Patrick de Zeeuw breekt dit keer een lans voor ondernemerschap. ‘Just do it!’

Het wordt weer een mooi jaar. Ik voel dat het ondernemerschap ‘in de lucht hangt’. Dat is niet vreemd. We zitten midden in de selectie voor Startupbootcamp Amsterdam 2013 en we hebben inmiddels honderden aanmeldingen van tech-ondernemers die zich willen ontwikkelen via ons programma.

Ze nemen niet de makkelijkste weg. Vergeet het rockstar-beeld dat veel mensen hebben en denk aan een behoorlijk rocky road. Maar wat maakt ondernemen dan zo leuk en interessant en wat is er zo anders aan dan werken bij een groot bedrijf? Ik zal dat proberen uit te leggen aan de hand van een recent voorval.

Cultuurschok

Bij Startupbootcamp hebben we een aantal nieuwe teamleden aangetrokken. Jonge gedreven mensen. Eén van hen heeft voordat zij bij ons startte negen maanden een opdracht gedaan bij een grote Startupbootcamp-partner. Voor haar was de overstap een ware cultuuromslag en waarschijnlijker nog , een cultuurschok.

Bij de corporate waren bij projecten gemiddeld vier, en vaak ook meer, afdelingen betrokken. Voorafgaand aan elk besluit moest zij alle afdelingen informeren, de thema’s ‘masseren’, rekening houden met verschillende agenda’s, politieke kwesties en managers inschatten en ga zo maar door. Er werd weinig echt besloten en gedaan. Is dat nodig? Soms wel, maar ik denk zelf vaak ook niet.

Twee doeners

Hoe anders is de situatie bij een start-up en al helemaal bij Startupbootcamp, dat wordt geleid door twee doeners die elke dag minimaal tien ideeën hebben en samen besluiten. De eerste week dat het nieuwe teamlid bij ons was, werden er zo’n tachtig genomen. Daarvan werden er dezelfde week 8 net zo snel weer teruggedraaid, 7 vergeten en 65 uitgevoerd. Van de besluiten werkten er vijf minder goed. Maar daar werd van geleerd.

In de eerste week ontving de medewerkster 73 e-mails met opdrachten, vage ideeën en actielijsten. Er werden ‘on the spot’ twee nieuwe medewerkers aangenomen. Er werd een uur vergaderd, waarbij doelstellingen werden geformuleerd en plannen besproken die de komende zes maanden uitgevoerd moeten worden. Een teamlid had erg goede ideeën en kon daar direct mee aan de slag. Toen zij de 73 door ons gestuurde e-mails na drie dagen nog niet had beantwoord, werden wij toch wat onrustig ...

Bizar hoog

Gelukkig kwam zij zelf snel met een toelichting. Het tempo waarmee besluiten worden genomen, ligt bizar hoog. Er werden dingen gedaan die nauwelijks waren overlegd en als dat wel gebeurde werd daar twee minuten de tijd voor genomen.

Besluiten werden net zo snel weer teruggedraaid als ze waren genomen. Je kan dat chaotisch noemen. Wij noemen het ondernemen. Ondernemers hebben natuurlijk goede managers nodig, om die berg aan besluiten en acties in goede banen te leiden.

Operations manager

Uiteindelijk blijkt ons nieuwe teamlid de knop omgezet te hebben en perfect in staat te zijn ons zo te ondersteunen en sturen dat de dingen die worden besloten, ook daadwerkelijk en goed worden gedaan. Soms worden we er op gewezen dat zaken ook best op een ander tijdstip kunnen worden afgehandeld. Een fantastische operations manager dus.

Ondernemers voeren hun ideeën uit. Dat doen ze snel, zonder te veel analyse en langdurig overleg. Dat kenmerkt start-ups ook. Van dingen doen leer je en je blijft er scherp door. Dat houdt je gemotiveerd. Focus behouden is daarbij altijd een uitdaging 

Vrijheden

Deze aanpak is ook binnen een grote organisatie mogelijk, mits managers en directieleden hun medewerkers verantwoordelijkheden en vrijheden in de besluitvorming durven te geven. Veel talentvolle medewerkers houden er niet van om alleen maar zaken uit te voeren die anderen hebben bedacht. Er zijn genoeg goede medewerkers die fantastische ideeën hebben en deze prima kunnen uitvoeren zonder dat een uitgebreid besluitvormingsproces.

Amazon.com geeft medewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid om ideeën, die binnen een budget van 10.000 US dollar kunnen worden uitgevoerd, te realiseren zonder dat daar uitgebreide businessplannen of rapportage aan het management voor nodig is. Steeds meer corporates zien dat een lean startup-werkwijze voor R&D en innovatie ook binnen grote bedrijven tot succes leidt.

CEO van deze tijd

Deze aanpak vraagt om een CEO ‘van deze tijd’. Een leider die de wijze kent waarop start-ups ‘customer discovery & customer validatie’-processen organiseren en bereid is deze processen binnen zijn organisatie(cultuur) te implementeren.

Je zou het de corporate 2.0 kunnen noemen.
Dus als je nog een goed voornemen hebt, je jezelf herkent in bovenstaande en klaar bent met trage besluitvormingsprocessen dan zou ik zeggen ga ervoor en Onderneem… Zowel binnen start-ups als binnen de corporate!

Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks zijn de initiatiefnemers van het tech accelerator-programma Startupbootcamp Amsterdam en medeoprichters van Startupbootcamp Europe. De komende maanden doen ze om de beurt verslag van hun ervaringen met techstarters voor NUzakelijk.