Ben je werknemer? Ga je deze week voor het eerst weer aan het werk? Met tegenzin? Niet doen! Neem ontslag en word ondernemer!

Door Robert Mekking

Volgens mij wordt Nederland er stukken beter van als meer mensen ondernemer zouden worden. Slagvaardiger, flexibeler, moediger. Net wat de economie nodig heeft.

En jullie willen best. Elke keer als ik een pleidooi hou voor het ondernemerschap, ontvang ik weer een handvol e-mails van mensen die mij vragen hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Ik geef ze dan tips en probeer ze te motiveren, maar uiteindelijk stokt het altijd. Vanwege koudwatervrees. Dacht ik.

Geen koudwatervrees

Nou heb ik vorige week met open mond gekeken naar de enorme hoeveelheid bleek en lillend vlees dat zich op Scheveningen het ijskoude zeewater in liet jagen door een worstenbedrijf. Dat schouwspel heeft me –nadat ik bekomen was- aan het denken gezet.

Zijn dat de Nederlanders die zich op het laatste moment laat tegenhouden uit vrees voor een beetje risico? Blijkbaar valt het wel mee met die koudwatervrees zodra men een worst wordt voorgehouden.

Bakken met geld

En die worst? Die is er voor ondernemers. Vrijheid, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, creativiteit, inspiratie. Maar ook bloed, zweet en tranen. De kick van de deal. De trots van de overwinning. En natuurlijk bakken en bakken met geld!

Oké, misschien is dat laatste niet altijd waar, maar de kans dat het gebeurt is aanzienlijk groter dan in een willekeurige Loterij. Je hebt het zelf allemaal in de hand. Als je tenminste de stap durft te nemen.

Eng? Dat is relatief. Het is in ieder geval een stuk minder heftig dan in januari in je iets te kleine Speedo de ijskoude Noordzee in rennen voor het cameraoog van de verzamelde vaderlandse pers.
Weg met dat broodtrommeltje!

Droom

Ik heb mij altijd laten vertellen dat de helft van alle werkende Nederlanders de droom heeft om ooit ‘ iets voor zichzelf te beginnen’. Een enorm ondernemerspotentieel. Net wat Nederland nodig heeft.

Dus weg met die grauwe leasebak! Weg met dat geestdodende ochtendritueel, dat broodtrommeltje en die beurse appel! Pak een pen en een stuk papier en schrijf *nu* je ontslagbrief! Wacht maar, ik help je op weg:

“Beste baas, ik heb besloten om voor mijzelf te beginnen. Bij deze neem ik ontslag…”

Klinkt mooi hè? Zie ik je dit jaar terug met een KvK nummer?

Robert Mekking hoopt op een enorme vrijwillige ontslaggolf in 2013. Hij is medeoprichter van MvR & Partners en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.