Kamp jij al met technostress door alle nieuwe communicatiemiddelen? Volgens de FNV moeten wij mensen weer de regie krijgen. Mooi voornemen voor 2013.

Door Stephan ten Kate

De goede voornemers vliegen je om de oren deze week. Less is more, dus deel ik een waardevol voornemen voor 2013: denk wat vaker over je werk in plaats van aan je werk.

Over je werk denken, dus hoe je je werk uitvoert; hoe je kennis deelt; hoe je omgaat met al die informatie die op je af komt. En dus ook hoe je gebruik maakt van alle digitale hulpmiddelen.

De FNV heeft een terecht punt door zich af te vragen of we wel altijd bereikbaar moeten zijn. Toch ruikt het onderzoek naar ICT-bashing. Ik zou het om willen draaien: laten we alle beschikbare online hulpmiddelen om je werk te faciliteren zo slim mogelijk gebruiken, in plaats van ons eraan te irriteren.

Digitale vaardigheden

Ik weet het, we hebben de digitale vaardigheden niet of nauwelijks geleerd op school. Dat hoeft ook niet. Wat je nodig hebt is wat nieuwsgierigheid om dingen uit te proberen. Wat tijd om ‘te spelen’ met je e-mailprogramma.

Antwoorden op jouw ICT-vragen in Google op te zoeken. Het gaat namelijk niet om de tools, maar om jouw gewoontes in het gebruik van die tools. Want als je die tools slim gebruikt, kun je jezelf heel veel tijd en energie besparen.

Een voorbeeld: RSS. Het is de bekendste onbekende parel van het internet om informatiestress tegen te gaan.

Favoriete websites

Door je te abonneren op jouw favoriete websites komt relevante online informatie naar jou toe, je hoeft zelf dus niet op zoek. Sterker nog: het bijhouden van al je favoriete websites is net zo makkelijk als het lezen en verwerken van je e-mail.

In dit nieuwe jaar kun je rekenen op (sorry FNV) nog veel meer digitale tools. Vecht er niet tegen, maar gebruik ze om met minder werkdruk, concentratieverlies en technostress te leven. Denk niet aan, maar over je digitale werkplek. Google en de help-knop zijn je vrienden, net als je collega’s en hun kennis.

Stephan ten Kate is e-business manager, spreker en blogger. Dit voorjaar verschijnt bij Uitgeverij Haystack zijn boek ‘Slimmer online werken in 60 minuten’. Volg Stephan op Twitter en stephantenkate.nl.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!