De nieuwe start in 2013 belooft niet veel goeds voor de startersmarkt.

Door Frank Wijn

Vorige week liet Zalm weten dat aspirant-huizenkopers niet hoeven te rekenen op lagere hypotheekrentes. Natuurlijk kun je het realiteitsgehalte van het huidige hypotheekrenteniveau in Nederland in twijfel trekken.

Stopdebanken.nl heeft rigoureuze renteverhogingen van de ING Bank weten te voorkomen en heeft eenzelfde (bescheiden) rentebesluit bij ABN Amro Bank weten te bewerkstelligen. Zo is eenzelfde ING hypotheekrente bij onze oosterburen aanzienlijk lager dan in Nederland. Op basis waarvan?

Soepeler

Enfin… even los van deze hypotheekrentediscussie vind ik de ruime startersmogelijkheden sowieso een discussie waard. Zo scandeert Vereniging Eigen Huis bijvoorbeeld dat de hypotheekregels soepeler moeten worden, zodat het voor de starters makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen en dus een eerste, eigen woning aan te kunnen schaffen.

Minister Dijsselbloem zou daar ook aan mee moeten werken, vinden zij. Schoolverlaters die een eerste baantje krijgen, moeten een hypotheek kunnen krijgen… niet op basis van hun huidige startinkomen, maar op basis van hun inkomen dat zij mogelijk over 5 jaar gaan ontvangen.

Kijk, dat vind ik nou raar, want de banken die op deze wijze hypotheken verstrekten in het recente verleden kregen serieuze boetes van de AFM in verband met “overkreditering”. De AFM vond dat te risicovol voor de consumenten en voorzag betalingsproblemen in de toekomst. Nu dus blijkbaar niet meer?! Vreemd.

Gemeentes

Ook Nederlandse gemeentes verstrekten in 2009 (renteloze) startershypotheken met belastinggeld. De overeengekomen, renteloze periode van 3 jaar loopt nu af en nóg kunnen de prille huizenbezitters de rentelasten niet opbrengen. Gevolg? Of de renteloze periode verlengen of gemeentes gaan afboeken op deze leningen als ware het Grieken!

Beide “oplossingen” kost de belastingbetaler serieus geld. Waarom verstrekten de Nederlandse gemeentes deze risicovolle leningen dan? Beats me. Ik denk me te kunnen herinneren dat de hypotheekcrisis in Amerika zo ooit begonnen is! Laat John & John dat maar eens haarfijn uitleggen in dit briljante filmpje uit 2008:Ik heb een van deze Nederlandse gemeentes voorgesteld om daar te komen wonen. “Alleen heb ik geen lening nodig voor een woonhuis, maar voor een (te) dure Mercedes. Die kan ik namelijk ook niet betalen, maar ik wil ‘m wel graag hebben”, verkondigde ik enthousiast.

“Dat gaat niet lukken” was het ferme antwoord aan het loket. Dus… kun je stenen niet betalen, dan is dat geen probleem. Kun je een auto niet betalen, dan moet je de tering naar de nering zetten.
Dat minister Dijsselbloem de hypotheekregels niet versoepelt, lijkt mij logisch. Zo voorkom je betalingsachterstanden in de nabije toekomst.

Supersimpel

De oplossing is supersimpel. Eerst wat werken, geld verdienen, huren, een beetje sparen en de rest kun je er te zijner tijd bij lenen. Net als in de tijd van mijn ouders en mijzelf. Wat je niet kunt betalen, moet je niet willen kopen!

Zo rij ik een prima, bescheiden en betaalbare auto, betaal netjes mijn hypotheeklasten en ben ik daarnaast aan ’t sparen. Maar dan niet voor een Mercedes.

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1