Een nieuw jaar om te ondernemen. Vol goede moed aan de slag met een lijst met zeven goede voornemens.

Door Robert Mekking

De eerste dag van een gloednieuw jaar. De geur van de showroom zit nog in de naden! Maar er is geen tijd te verliezen! De molens van de economie malen immers stug door en er moeten centjes worden verdiend. Ook in 2013.

Toch is zo’n frisse start wel weer een prima moment om een aantal goede voornemens te formuleren. Daar hoef je zelf niet over na te denken, je krijgt er zeven van mij. 

Voornemen 1: Stop met plannen
Uitgebreid plannen lijkt een goed idee, maar is het niet. Het leidt af van belangrijke zaken. Zoals – ik noem maar iets - ondernemen!

Voornemen 2: Luister naar je medewerkers
Vraag regelmatig naar de mening van je medewerkers. Ook al doet dat soms au. En niet alleen maar mee-hummen. Wel wat mee doen, hè.

Voornemen 3: Verlos je onderneming van nutteloze functies
Kijk nog eens goed naar de functies in je bedrijf. Alle functies waar het niet duidelijk van is wat ze bijdragen? Weg ermee. Zie het maar als een grote schoonmaak.

Voornemen 4: Schrap onnodige uitgaven
Wat heb je als organisatie nou echt nodig? Stel jezelf de vraag: waar kan ik zonder als een faillissement dreigt? Ik geef een voorzet: leaseauto’s, flexplekken, iPads, duobanen en natuurlijk elke vorm van coaching.

Voornemen 5: Doe niet mee aan modes (tenzij je het meent)
MVO, HNW, BYOD. Het erge is dat iedereen weet wat deze afkortingen betekenen. Ze hebben één ding gemeen: het zijn vreselijk dure hobby’s. Niet doen dus. Tenzij je het echt meent en bereid bent om een diepte-investering te doen…

Voornemen 6: Hou ondersteuning ondersteunend
HRM is geen strategische bedrijfsfunctie. ICT ook niet. En dat geldt ook voor alle andere ondersteunende bedrijfsfuncties. Laat je niet verleiden tot het kunstmatig opwaarderen van deze staforganisaties. Hou je directieoverleg clean en je strategie overzichtelijk.

Voornemen 7: Koester je klanten
Het aller-, allerlaatste waar je op mag bezuinigen is de relatie met je klanten. Zorg ervoor dat die altijd voldoende aandacht en energie krijgen. Hoe lastig soms ook. Valt dat weg, dan is je bestaansrecht weg. Zo simpel is dat.

Ondernemers. Ga dit mooie nieuwe jaar in met opgeheven hoofd. Blijf doen wat je goed deed en stop met onnodige activiteiten. Adopteer een paar van bovenstaande goede voornemens, dan wordt 2013 een prachtig jaar!

Robert Mekking is heeft nog een achtste voornemen, maar houdt die wijselijk voor zich. Hij is medeoprichter van MvR & Partners (nieuwe site!) en schrijft deze column op eigen titel. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.