Vandaag kreeg ik een app-je binnen: 'Een van jouw belangrijkste ondernemersfactoren ben ik aan het verwaarlozen. Ik was ziek met de kerst'. Hij is helaas niet de enige. De afgelopen dagen heb ik heel wat berichten gehad van ondernemers die er fysiek doorheen zitten.

Door Sebastiaan Hooft

Je ziet het aan de buitenkant niet en je hoort ze er ook niet over, maar omdat ik hun 'gezond-sap-man' ben vertellen ze het mij in vertrouwen.

Een van de vijf basiselementen voor ondernemerschap is gezondheid. Ik noem 'm altijd als hekkensluiter, want hij roept altijd de meeste discussie op. Wat heeft gezondheid nu met ondernemerschap te maken?

Natuurlijk staat 'gezondheid' voor een gezonde leefstijl. Maar het staat ook voor een gezonde onderneming, zoals het maken van winst en het kiezen van duurzame bedrijfsmiddelen die bij het huidige groene tijdsbeeld passen.

'Shortcut'

Maar nu we in het donkerste seizoen van het jaar zijn beland, is het de fysieke gezondheid die veel ondernemers opbreekt. Daarom hier twee concrete tips voor ondernemers die wel een 'shortcut' naar gezondheid kunnen gebruiken.

Neem iedere ochtend een glas water met een uitgeperste citroen. Als eerste wat je doet, voor al het andere. Het is niet alleen goed voor je huid, maar het start letterlijk je lichaam op. Je vetverbranding gaat erdoor aan de slag en de hele ochtend voel je jezelf een stuk prettiger, vooral als je de avond ervoor nog achter je Macbook hard hebt zitten werken of een zakendiner hebt gehad.

Magisch ingrediënt

Gember is een magisch ingrediënt, vooral als je een drukke periode hebt of het buiten koud en donker is. Gember helpt met de bloedcirculatie, wat je lichaam tijdens deze koude dagen dus letterlijk wat extra warmte geeft.

Vaak is bij een stressperiode ook de spijsvertering verstoord. Gember zorgt voor een betere spijsvertering. Je kunt bijvoorbeeld gemberthee maken (schijfjes twintig minuten koken in water) of het uitpersen en als een pure shot drinken. Ik maak zelf iedere ochtend een shotglas met daarin uitgeperste citroen, gember en tarwegras.

Nu zitten er op deze twee tips geen garantie voor een gezonde onderneming. Wel weet ik zeker dat als je ze consequent toepast, je jezelf een stuk gezondere ondernemer voelt. Via @sebastiaanhooft hoor ik graag of het voor je werkt.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, inspirator en startup mentor. Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.