In december regent het complimenten van de baas, maar in januari wordt het weer angstvallig stil. Dat is niet wat een medewerker wil.

Door Frank van Marwijk

Ouders, bazen en andere hulpsinterklazen hebben nog een paar dagen de tijd om te dichten. Al die gedichten boordevol complimenten zijn hard nodig, want we moeten er de gaten mee dichten die we de afgelopen elf maanden hebben laten vallen. Maandenlang hebben onze medewerkers moeten luisteren naar ons gemopper over tegenvallende liquiditeitsbegrotingen en broodnodige productiviteitsverhogingen.

Maandenlang hebben we ze kritisch gewezen op hun tekortkomingen en de noodzaak een tandje bij te zetten. ‘Ja Karel, het komt allemaal niet aanwaaien.’ Maar in december gaan we het állemaal goedmaken. Een goede baas bestaat!

Niet intrappen

Daar trappen je medewerkers natuurlijk niet in. Hoeveel complimenten je gedicht ook telt, het zijn er nooit genoeg om alle frustraties van een jaar mee weg te poetsen; hoe dik je kerstpakket ook is, het is nooit dik genoeg om alle ergernissen mee te verdringen. Complimenten verhogen de productiviteit en het werkplezier, maar alleen als ze vers zijn. Je kunt ze niet invriezen en in december allemaal opwarmen en serveren.

Goed gedaan Karel

Schrijf dat gedicht en koop dat kerstpakket voor Karel, hij stelt het vast op prijs. Maar als je echt verandering wilt bewerktstelligen, dan moet je Karel na 1 januari een compliment geven als hij zijn verslag van de laatste vergadering heeft gemaild. ‘Hoi Karel, weer bedankt voor het verslag. Prettig dat het altijd op tijd is.’ Dat rijmt niet, maar het werkt wel.

Van lichaamstaalexpert Frank van Marwijk en co-auteur Hans Poortvliet verschijnen deze week bij uitgeverij Haystack Het groot complimentenboek én de Complimentenkalender 2013. Volg Frank op Twitter en lichaamstaal.nl.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!