Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, kan wel degelijk een aantal positieve ontwikkelingen ontwaren in de wereld om ons heen. Daar maak ik op deze plaats wel vaker melding van, zo ook deze week.

Door Martine Hafkamp

Het beleggerssentiment staat nog steeds op een zeer laag niveau. Omdat er nog zo veel pessimisme is, zijn veel beleggers uitgestapt.

Het merendeel van het geld dat uit de aandelen is gestroomd, wordt geparkeerd in geldmarktfondsen of deposito’s. De lange termijn vooruitzichten zijn echter zo slecht nog niet.

Die mening is de man in de Amerikaanse straat ook toegedaan. Zo bereikte het vertrouwen van Amerikaanse consumenten afgelopen week het hoogste peil sinds februari 2008.

Dit is ruim voor de val van Lehman Brothers. Blijkbaar gaat Joe Sixpack gewoon door met leven, met of zonder de dreiging van de in de media breed uitgemeten fiscal cliff.

Groeiend vertrouwen

De aantrekkende huizenmarkt en de verbeterende vooruitzichten voor de arbeidsmarkt dragen in belangrijke mate bij aan het groeiende vertrouwen. Een rij van 11.000 mensen op Black Friday voor warenhuis Macy’s in New York was daar slechts één voorbeeld van.

Het toenemende vertrouwen komt tevens tot uiting in het feit dat, mede geholpen door de lage hypotheekrente, uit peilingen blijkt dat een recordaantal Amerikaanse burgers van plan is een eigen huis te kopen.

Andere macro-economische cijfers zoals de orders voor duurzame goederen, geven aan dat de investeringsbereidheid van ondernemers aantrekt. Dat is eveneens een teken van optimisme en vertrouwen in de toekomst.

China

In China lijkt inmiddels de bodem in de groei bereikt, want onder andere de industriële productie, de winkelverkopen en de investeringen groeien weer harder dan verwacht. Een deel van de groeiafzwakking was vooral te wijten aan de Europese zwakte.

Hoewel men door de bank genomen ervan uit gaat dat de Chinese macrocijfers gemanipuleerd worden, kunnen elektriciteitsmeters minder makkelijk liegen. En wat blijkt?

Het elektriciteitsverbruik vertoont een stijgende trend. Dat is een signaal voor onder andere meer industriële productie. Uit de resultaten van grote mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto blijkt eveneens dat de export naar China niet zo sterk afneemt als eerder werd aangenomen.

Pappen en nathouden

Wellicht krijgen de Europese en Amerikaanse politici wel het gelijk aan hun zijde met hun beleid van pappen en nathouden en met het vooruitschuiven van de problemen, in de verwachting dat de zaken op termijn vanzelf zullen herstellen door wereldwijde economische groei.

Misschien kunnen we daar inderdaad wel van profiteren en achterop springen, zeker als we het Chinese en Amerikaanse herstel, naast de goede ontwikkelingen in de diverse opkomende markten, in acht nemen.

Alleen al in Nederland staat er ongeveer 400 miljard euro op de spaarrekening, omdat veel mensen met het oog op de huidige onzekerheid liever reservegeld langs de zijlijn laat staan.

De rente op de spaarrekening zal naar mijn mening alleen nog maar verder dalen, omdat voor banken de noodzaak is afgenomen om voor het binnenhalen van (meer) spaargeld te strijden.

Bittere noodzaak

Hoewel de criticaster het ongetwijfeld niet met mij eens zullen zijn, is beleggen volgens mij bittere noodzaak voor beleggers die een bepaald minimaal rendement moeten behalen. De huidige risicovrije rente is simpelweg te laag om het kapitaal gecorrigeerd voor belastingen en inflatie in stand te houden.

Er is minimaal een rendement nodig van zo’n 4 procent om alleen al op termijn het vermogen gelijk te houden. Daardoor wordt het onvermijdelijk om in aandelen en/of obligaties te beleggen.

Zoals ik wel vaker betoog hoeft u niet in zeven sloten tegelijk te lopen. Blijf trouw aan uw doelstellingen en doe alleen dingen die bij u passen.

Met name het rente op rente effect, het welbekende achtste wereldwonder van Einstein, maakt dat beleggen op de lange termijn altijd superieur blijft aan sparen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.