Zelfstandige zonder baas: voor veel mensen een lijdensweg in tijden van crisis. Hoe houd je als zzp’er het hoofd koel als de zaken slecht gaan?

Door Olaf Rutten

Deze week staat de programmering van de publieke omroep in aansluiting op de wereldwijde themaweek ‘Why Poverty?’ in het teken van het thema 'Hoezo armoede?'.

Daarbij werd afgelopen zondag Will Tinnemans geïnterviewd over zijn boek ‘Voor jou tien anderen’. In dat boek gaat hij in op een fenomeen dat we altijd als typisch Amerikaans hebben beschouwd: ’werkende armen’.

Tinnemans heeft het over de circa 300.000 mensen met laag geschoold werk in onder andere de schoonmaaksector, de kastuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de catering, en de thuiszorg, die werken tegen een salaris waar ze niet van rond kunnen komen, onder vaak beroerde omstandigheden.

Tinnemans betoogt, en daar ben ik het mee eens, dat wij allemaal gebaat zijn bij een welvarende, eerlijke en stabiele samenleving.

Een oplossing is om de belastingdruk voor deze groep werkenden verder te verlagen en zo deze groep te ontlasten in plaats van te belasten. Het is niet alleen menselijker maar ook economisch beter, want zo kunnen deze mensen voor zichzelf blijven zorgen.

ZZP

Naast de groep werknemers waar Tinnemans het over heeft, is er nog een andere groep op de arbeidsmarkt die het op dit moment zwaar te verduren heeft, de zzp’ers. De afgelopen zes jaar steeg het aantal zzp’ers van ruim 400.000 tot 728.000 op dit moment.

In economische voorspoed leek het wel aantrekkelijk om voor jezelf te beginnen. Waarom veel geld voor de baas verdienen als je hetzelfde werk ook zelfstandig kunt doen? Jarenlang verdiende de zzp’er aanzienlijk meer dan zijn collega in loondienst, maar die tijd is nu voorbij. 

Door de steeds verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt krijgen zzp’ers het moeilijker. Ruim de helft van de zzp’ers heeft ook maar één opdrachtgever, wat het probleem nog eens vergroot. Het wordt dus tijd dat een zzp’er ook echt gaat ondernemen.

Alleen

Een zzp’er is niet alleen zonder personeel, maar ook zonder baas. En dat kan problemen geven bij het ondernemen. Vaak zit je als zzp’er alleen thuis achter je laptop, te balen als een klus niet doorgaat omdat een ander bijvoorbeeld een lager tarief af heeft gegeven.

En dan valt het niet mee om je visie vast te houden, gedisciplineerd, helder en gefocust te blijven. Laat staan te genieten van je werk.

Zelfstandig zijn zonder baas, voor veel mensen is het een lijdensweg in tijden van crisis.

Een rustige geest

Hoe houd je als zzp’er het hoofd koel als de zaken slecht gaan? De Tibetaanse Lama Jigmé Namgyal zei onlangs dat een rustige en geconcentreerde geest elke crisis aan kan. Ontwikkel je eigen autonomie door je ‘human mind’ te trainen. Mijn eigen ervaring is dat het werkt.

Misschien neemt het niet alle spanning en irritatie weg, maar het is zeker de moeite waard om eens te experimenteren met het opzoeken van de stilte. Al weet ik dat het in begin een beetje eng kan zijn, “wat zal ik tegenkomen?”

Daarentegen geeft stilte ruimte aan je intuïtie en creativiteit, het schept helderheid, versterkt je motivatie en lef en dat bepaalt uiteindelijk jouw vermogen om nieuwe markten aan te boren en weer succesvol te worden en te blijven.

Olaf Rutten, directeur van opleidingsinstituut Zoek en Leef bv. Een ondernemer pur sang, van krantenjongen tot miljonair, met een passie voor het hand in hand laten gaan van ziel en zakelijkheid. Olaf is auteur van het boek `Minder werken, meer verdienen'.