Zodra er uitzicht komt op een oplossing voor de fiscal cliff, zal er binnen afzienbare termijn gegarandeerd nog een rally ontstaan. Zo niet, dan gaat dit beleggingsjaar als een nachtkaars uit.

Door Martine Hafkamp

Vrijdag 23 en zaterdag 24 november heb ik, net als andere jaren, twee volle dagen op de Dag van de Belegger doorgebracht. Het thema dit keer was het gegeven dat volgens de VEB het beurslicht voor beleggers de laatste jaren op oranje knippert. Daardoor is de hamvraag veelal: instappen of warmlopen langs de zijlijn?

Hoewel we regelmatig kunnen lezen dat onder Nederlanders het animo om te beleggen afneemt, bleek onder de bezoekers van de Dag van de Belegger eerder het tegendeel. Deze beleggers zouden wel eens hele slimme mensen kunnen zijn, die in deze onrustige tijden verder kijken dan hun neus lang is.

Zij verwachten kennelijk dat de toekomst er beter uitziet. Het gegeven dat de koersen en waarderingen anno nu erg laag zijn, biedt hen voldoende koopargumenten.

Somberheid troef

Waarschijnlijk zal het u niet verbazen dat ik eveneens optimistisch ben over de beurs, ondanks het in de wereld om ons heen op het eerste gezicht somberheid troef is. De fiscal cliff, de eurocrisis en spanningen in het Midden Oosten; het zijn een paar thema’s die een koersstijging vooralsnog tegenhouden.

Overigens wordt deze fiscal cliff in mijn ogen veel te somber neergezet in de pers. Mensen en beleggers worden weer onnodig bang gemaakt voor iets wat in werkelijkheid wel weer mee zal gaan vallen.

Zo vindt er enorme druk plaats vanuit de top van het Amerikaanse bedrijfsleven op de Republikeinen om wat toe te geven. Het lijkt ook niet ondenkbaar dat me besluit de zaak gewoon een jaar op te schuiven, een bekende politieke strategie. Regeren is immers vooral vooruitschuiven.

Mooier dan gedacht

De werkelijkheid zou echter wel eens mooier kunnen zijn dan de perceptie. Vooral in de Verenigde Staten vindt een aantal positieve ontwikkelingen plaats. Daarnaast wordt veel dichter bij huis, veel van wat er onder de oppervlakte gebeurt in landen als Italië, over het hoofd gezien.

Er vinden in Zuid Europa wel degelijk op grote schaal structurele hervormingen plaats, die veel meer en groter zijn dan in ons eigen land. Hoe pijnlijk het nu ook is, ik zou zelfs durven beweren dat landen zoals Frankrijk, maar ook Nederland, die nu niet voldoende hervormen, daar in de toekomst wel eens veel last van kunnen gaan krijgen.

Amerikaanse huizen

Terug naar de verbeterende voorzichten in de Verenigde Staten. Al maanden komen daar met betrekking tot de huizenmarkt telkens weer cijfers uit die beter zijn dan verwacht. Dat kan de Nederlandse huizenbezitter wellicht hoop geven, aangezien de Amerikaanse huizenmarkt ongeveer twee jaar op ons voorligt.

Onlangs bleek het aantal huizen dat in aanbouw was met 894.000 veel hoger dan het verwachte aantal van 840.000. Het was niet alleen de hoogste stand sinds juli 2008, het betekende een toename van bijna 42 procent op jaarbasis.

Ondernemingen Home Depot en Lowe’s, beiden een soort Gamma, profiteren hier volop van en rapporteerden over het afgelopen kwartaal eveneens veel beter dan verwachte cijfers.

Huizenbouwers

Het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt is op meer plaatsen terug te vinden. De huizenbouwerindex steeg die jaar al met ongeveer 60 procent en de afgelopen 12 maanden met zelfs ruim 100 procent. De index, waarin de grootste aannemers van de Verenigde Staten zijn opgenomen, staat op het hoogste punt in zes jaar.

Volgens de National Association of Realtors stijgen de prijzen van eengezinswoningen in 81 procent van de Amerikaanse steden. In september stegen de huizenprijzen met gemiddeld 5 procent.

De voorraad te koop staande huizen daalt sterk en het aantal gedwongen woninguitzettingen neemt af. Daar komt nog eens bij dat de hypotheekrente op het laagste punt ooit staat. Banken komen personeel tekort bij de hypotheekverstrekking.

Daar bovenop lijkt in de Verenigde Staten het proces van schuldafbouw bij consumenten inmiddels vrijwel afgerond. Dat is één van de belangrijkste redenen voor het aantrekken van het consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen. En aangezien de consument de belangrijkste factor in de economie is, is dat goed nieuws.

Rally

Zodra er uitzicht komt op een oplossing voor de fiscal cliff, zal er binnen afzienbare termijn gegarandeerd nog een rally ontstaan. Zo niet, dan gaat dit beleggingsjaar als een nachtkaars uit.

Toch staan we, zoals boven betoogd, ook dan nog aan de vooravond van een mooie stijgende markt de komende jaren. Mij lijkt het dan ook verstandig om niet langs de zijlijn te blijven warmlopen, maar met gezond verstand te (blijven) beleggen.

Dat zal op de korte termijn natuurlijk risico’s opleveren, maar dat is beter dan het alternatief van de spaarrekening, waarbij je zeker weet dat je op de lange termijn verliest.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.