Koopkrachtplaatjes? Ineke Dezentjé van branchevereniging FME (technologische industrie) wil niet weten hoe taart wordt verdeeld, maar vooral hoe we de taart kunnen vergroten.

Door Ineke Dezentjé

Na alle commotie over de inkomensafhankelijke zorgpremie en een onoverzichtelijke brij van alle mogelijke koopkrachtplaatjes, is het regeerakkoord dan toch herzien.

Het goede nieuws is dat het kabinet de draad nu kan oppakken en met dezelfde voortvarendheid die de onderhandelingen kenmerkten aan de slag kan. 

Dat is wat ondernemers willen zien: Aanpakken! Breng de staatskas op orde en zorg voor economische groei! Vergroot de verdienkracht!

De term koopkrachtplaatjes wil ik voorlopig niet meer horen. Ik heb het al vaak gezegd: ik ben in niet zozeer geïnteresseerd in hoe de taart wordt verdeeld, maar vooral in hoe we de taart kunnen vergroten.

Keukentafel

Die gedachte kwam weer boven toen ik Diederik Samsom deze week tijdens een persconferentie hoorde zeggen: “In iedere uithoek van de puntenwolk staat een keukentafel met daaraan echte mensen.”

Hij voegde eraan toe dat die mensen zitten te rekenen. Volgens mij vragen die mensen zich vooral af hoe ze brood op de plank krijgen. Het antwoord is: werken.

We kunnen de werkgelegenheid in Nederland behouden als we voldoende investeren in innovatie en in onze exportpositie, want dáár moet de economische groei vandaan komen. ‘Made in Holland’ moet ook zijn ‘Invented in Holland’.

We moeten voorop blijven lopen in onderzoek en ontwikkeling. Alleen met de beste producten word je exportkampioen.

Maar dan moeten die producten wel over de grens kunnen worden vermarkt. En dan moet de minister voor Buitenlandse Handel zich 24/7 volledig inzetten voor de internationale concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven.

Regeerakkoord

Het is mooi dat premier Mark Rutte in zijn regeringsverklaring vanmiddag nog eens beaamt dat Nederland een exportland is, "daar verdienen we ons geld", zei hij letterlijk.

Maar waarom komt het woord ‘export’ dan slechts één keer voor in het regeerakkoord? De politiek – dit nieuwe kabinet voorop – moet nadrukkelijk de keuze maken de maakindustrie in Nederland te houden.

Als dat gebeurt, is dat goed voor de economie en dus voor de werkgelegenheid in dit land. Dan krijgen we niet alleen brood op de plank, maar taart op ons bord. Dat is verdienkracht!

Ineke Dezentjé is voorzitter van FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie