Oordeel niet te snel: durf verschillen te accepteren, respecteren en omarmen.

Door Arko van Brakel

Wat zou Ajax bijvoorbeeld zijn zonder Feyenoord? En hoe prettig was het niet dat door alle debatten in de verkiezingsstrijd de verschillen tussen de partijen scherper en duidelijker werden gemaakt? Ineens wisten we beter dan ooit wie we moesten kiezen!

De kracht van het verschil tussen mensen en ideeën werd mij nog duidelijker toen ik onlangs directeur werd van de Baak. In mijn eerste week ontmoette ontmoette ik tijdens een kennismakingsdag in Amsterdam, achter in een oude kerk, een van mijn nieuwe collega’s, Martin Groenhuis.

Doorzagen

Martin had mijn boek Iedereen Ondernemer letterlijk stuk gelezen en had het boek beter geanalyseerd dan wie dan ook. Zijn specialisme is het inzichtelijk maken van verschillen en inconsistenties.

De wijze waarop hij mij daarover ”doorzaagde” en liet nadenken was zeer confronterend. De setting, zijn beschouwende analyse en het inzicht dat hij mij gaf in mijn eigen denken, met alle inconsequenties die daar bij horen, zal ik nooit vergeten.

Dit was zo’n authentieke belevenis, dat ik Martin gevraagd heb hetzelfde te doen met mijn nieuwe boek, “Ondernemen met Lef”, dat recent uitkwam. Maar dan op het podium, voor een zaal vol relaties.

Om de beleving authentiek te laten zijn, mocht ik de vragen natuurlijk niet weten. Dat was dus best Lef. Van Martin, maar ook voor mij, realiseerde ik mij toen het moment daar was. Maar het werd een mooie sessie (video): Martin zette niet alleen mij aan het denken, maar ook de rest van de zaal.

Respect

Ik durfde dit aan, omdat ik weet dat Martin vanuit een intrinsiek respect zijn vragen insteekt. We zijn het waarschijnlijk over heel veel zaken in het leven niet helemaal eens. Maar de verschillen tussen Martin en mij zijn voor ons beiden leerzaam omdat we elkaars standpunten respecteren en daardoor echt naar elkaar luisteren.

Toch kunnen verschillen ook tot enorme problemen leiden. Zelf heb ik moeten leren te luisteren naar het waarom achter een andere mening en het uitstellen van mijn oordeel - best lastig.

Ik zie het vaak bij ondernemers en managers, mensen die in de waan van de dag en in de adrenaline van het moment te snel reageren, blokkeren hun vermogen om echt te luisteren.

Verbinding maken

Daardoor wordt het niet alleen lastig om echt te kunnen leren van nieuwe situaties, maar wordt het ook moeilijker om verbinding te maken maken met anderen. Door op mijn bek te gaan, door trainingen te volgen, door te luisteren naar wijze mensen om me heen, maar vooral door mezelf gewoon eens wat minder serieus te nemen, bracht ik mezelf terug in de leer-modus.

Toen ik columnist was in het Financieele Dagblad had ik mijn eerste ervaringen met verschillen die publiekelijk op scherp werden gezet. Had ik net een bevlogen verhaal over banken, ondernemerschap, succes, of iets anders geschreven, kwam er meteen een reactie van iemand die het uitstekend onderbouwd en met minstens evenveel passie, volkomen met me oneens was.

De eerste keer vond ik dat knap vervelend. Tot ik durfde te “luisteren”. Want verdraaid, een intelligente reactie van iemand die ook over het onderwerp heeft nagedacht en een tegengeluid laat horen, is misschien wel het meest leerzame wat er is. Juist omdát het je persoonlijk raakt.

Twitter

Twitter helpt daarbij enorm. Er is namelijk nauwelijks een medium te vinden waarop je op een directere manier feedback krijgt op je ideeën en gedachtes. Superbondig, dus gestript van alle ballast, krijg je ongezouten feedback. Dat doet soms zeer. Maar daar wordt je dus wel beter door! 

De belangrijkste randvoorwaarde om deze verschillen te kunnen waarderen is respect. Verschillen zonder respect leiden tot ellende.

Het echte verschil maken we als we onderlinge verschillen durven te accepteren, respecteren en omarmen. Want dan leveren verschillen ineens de mooiste, meest authentieke, verschilmakende leermomenten op.

Het interview van Martin Groenhuis met Arko van Brakel:

Arko van Brakel (1968) is CEO van leiderschapsinstituut de Baak, inspirator, ondernemer, spreker, trainer, auteur ('Iedereen Ondernemer'), internet- en online-marketingspecialist. Zijn doel is van Nederland het meest ondernemende land te maken, omdat ondernemerschap het antwoord is op bijna alle uitdagingen die ons land heeft. Volg hem ook op Twitter/Arkovb.